Ikea storsatsar i Kina

Den snabba ekonomiska utvecklingen i Kina gör att Ikea nu storsatsar där. Företaget kommer att investera omkring 60 miljarder kronor i landet under de kommande sex åren.

Tio nya varuhus under de kommande sex åren är Ikeas plan för att försöka lägga hela Kinas möbelmarknad under sig.

Idag utgör Kina mindre än en procent av hela möbeljättens marknad, men man räknar med att inom 10-15 år så kommer just Kina att vara Ikeas allra viktigaste marknad.

Idag finns det två Ikea-varuhus i landet, ett i Peking och ett i Shanghai. Men nu satsar man på att växa i de ekonomiskt starka sydvästra och södra delarna av landet.

Rejält sänkta priser
När Ikea etablerade sig i Kina 1998 så uppfattades varuhusets produkter som exklusiva och dyra. För att komma bort ifrån den stämpeln så sänkte man priserna rejält. Det ledde till att man vände trenden.

Trots att priserna sänktes med 10 procent så ökade försäljningen med 35 procent förra året. Under de tre första månaderna i år så har försäljningen ökat med 50 procent.

– Vi hoppas på 8 miljoner besökare i våra varuhus i Kina i år, berättar Ikeas Kina-chef Ian Duffy för tidningen China Daily. Av dessa besökare räknar man med att minst hälften också köper något.

Ökad tillverkning i Kina
Enligt tidningen så tillverkar Ikea dessutom allt mer i Kina. Omkring 18 procent av företagets totala tillverkning görs där och man räknar med att tillverkningen kommer att öka framöver.

En bidragande orsak till storsatsningen är naturligtvis den mycket snabba ekonomiska utvecklingen i landet. Människor får allt mer pengar att handla för. Dessutom så har regeringen aviserat att man kommer att underlätta för utländska företag att etablera sig i landet.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista