Mindre pengar till rehabilitering

Försäkringskassorna har tidigare haft svårt att göra av med de pengar som ska gå till rehabilitering, trots att antalet långtidssjuka har ökat. Men i år verkar pengarna inte räcka till. Enligt Riksförsäkringsverkets ekonomichef Jan Andersson är förklaringen att försäkringskassorna lägger mer pengar på nyanställningar, för att få ner sjuktalen.

– Man hade inte mer personalresurser än att man klarade av sjukfallen något så när, det vill säga sköta utbetalningarna. När sjukfallen ökade så dramatiskt för några år sedan fanns det inte folk till att ta tag i rehabiliteringsfallen fullt ut.

– Statsmakterna såg efter ett tag att det inte höll. Man måste sätta in mer personalresurser från Försäkringskassans sida för att få trenden att vika och det har man ju lyckats med, säger Jan Andersson, ekonomichef på Riksförsäkringsverket.

Mindre används till rehabilitering
Sammanlagt är det närmare tusen miljoner kronor som försäkringskassorna har fått för rehabilitering. Men det är samtidigt en mindre del av alla de resurser som används för att rehabilitera långtidssjuka.

Huvudansvaret har landstingssjukvården och för de som blivit sjuka på jobbet så är det arbetsgivaren som har ansvaret. Men en del fall hamnar av olika skäl mellan stolarna och då griper Försäkringskassan in.

Inget som oroar
Att det nu fattas pengar tror inte Jan Andersson kommer få så allvarliga konsekvenser för de långtidssjuka. Enligt prognosen handlar det om en brist på 20 miljoner och det är bara två procent av hela beloppet. Istället ser han det som positivt att Försäkringskassorna nu gör av med sina pengar.

– Det är absolut positivt för de som behöver rehabilitering, att kassan nu kan arbeta bättre med det här, säger Jan Andersson.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista