Var tionde brandman borta sedan år 2000

2:06 min

Mer än var tionde brandman har försvunnit i landets kommuner sedan år 2000. Enligt SKL handlar det om att effektivisera säkerhetsarbetet, men många brandmän upplever snarare en tuffare arbetssituation.

Det menar i alla fall brandman Lars Hagman som jobbar på Sollentuna brandstation i Stockholm.

– Det blir en tuffare situation. Om det står personer på en balkong och behöver hjälp, om det finns människor i ett trapphus som är rökfyllda, eller människor i en lägenhet, så måste man välja mellan de här tre sakerna.

Räddningstjänsten tar hand om alltifrån översvämningar och bränder till bilolyckor, men samtidigt har mer än var tionde brandman på hel- eller deltid försvunnit från landets kommuner sedan år 2000. Det enligt kommunernas egna siffror som rapporterats in till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Och det här beror på att kommunpolitiker vill spara pengar, det menar Anders Cederberg som är ordförande i Brandmännens riksförbund.

– Självklart är det så att de sparar in. Man vill inte betala längre, så länge det inte händer någonting.

Men färre brandmän betyder inte sämre säkerhet eller beredskap, säger utredare Marcus Cato på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– Jag tycker att det är svårt att utgå från bemanningsmått och insatta resurser. Man måste titta på vad de brandmän som är i tjänst producerar, hur mycket de förebygger, hur mycket de informerar och utbildar.

Men samtidigt händer det olyckor, är det inte det de ska prioritera först och främst?

– Jo, men den bästa olyckan är ju den som kan förebyggas.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, anser inte att det är någon fara för säkerheten i kommunerna - än.

– Det här är ju någonting som vi följer väldigt noga, och vi har ju i några fall sett att man har gått för långt, men då har länsstyrelserna inlett en dialog med de här kommunerna, säger Nils Svartz som är överdirektör på MSB.

Anställda i räddningstjänstens uttryckningstjänst totalt i kommunerna i december 2010:

Heltid: 4920

Deltid:10883

Anställda brandmän och brandbefäl totalt i kommunerna 2000:

Heltid: 6162

Deltid: 11 492

Siffror avser kommunernas egna siffror som rapporterats in till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Mindre variationer kan förekomma.

Källa: MSB

Jämför med Sveriges befolkning:

9 440 588 personer 31 maj 2011

8 882 792 personer år 2000

Källa: SCB

Lösningar i omorganisation för kommunala räddningstjänster:

* Kommunala sammanslagningar med gemensam räddningstjänst.

* FIP (första insatsperson) alternativt FIB (första instatsbil): En brandman har en insatsbil på sin ordinarie arbetsplats och på sin fritid och fungerar som jour för att snabbt kunna ta sig till olycksplats och få en överblick. Kan ej ersätta en räddningsstyrka.

* Funktionen inre befäl har införts i vissa kommuner.

* Skapa deltidsstationer.

* Stationer har också avvecklats.

Anna Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.