Tyska regeringen kovänder om EU-folkomröstning.

Tyskland kan folkomrösta om EU-lag

I Tyskland vill det regerande socialdemokratiska partiet folkomrösta om den nya EU-grundlagen, en politisk tvärvändning. För att tyskarna ska kunna folkomrösta om EU-fördraget krävs det att den tyska grundlagen ändras.

Tidigare har flera EU-länder, däribland Frankrike och Storbritannien, sagt att de ska folkomrösta om den nya EU-grundlagen.

Men från den tyska regeringen har svaret varit entydigt: det blir ingen folkomröstning, den tyska grundlagen tillåter inga folkomröstningar.

Vändning efter beslut i Frankrike
Men trycket har ökat successivt sedan i somras. I juli gav den franske presidenten Jaques Chirac med sig, fransmännen skulle få säga sin mening om det nya EU-fördraget.

En liten men högljudd opinion i Tyskland fick medvind och opinionsmätningar visade plötsligt att 80 procent av tyskarna ville folkomrösta.

Grundlagen måste ändras
Demonstrationerna i Tyskland den senaste månaden, mot regeringens ekonomiska poltik, har skakat det politiska etablissemanget i Berlin.

Därför väljer regeringen nu sina strider med omsorg. Flera reformer har lagts på is och nu bönhörs även den falang inom partiet som ser en folkomröstning som ett viktigt instrument för att ge det nya EU en demokratisk legitimitet.

Men än så länge är det många steg kvar. Grundlagen måste ändras och ett sådant förslag måste godkännas i båda kamrarna och det kan bli komplicerat. Oppositionen måste godkänna och den är än så länge splittrad i frågan.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista