"Miljöhänsyn hotar Volvojobb"

Under de pågående budgetförhandlingarna mellan regeringen och samarbetspartierna går en av bilindustrins tyngsta företrädare ut och säger att en punktskatt på stadsjeepar skulle få mycket stora konsekvenser för arbetstillfällena inom bilindustrin.

– Vi bygger ju de stora bilarna på Torslanda och kortsiktigt är vi just nu i planering för att starta ett tredje skift. Det kan alltså påverka vår fortsatta planering för att införa det tredje skiftet. Det säger Hans-Olov Olsson som är vd för Volvo personvagnar.

– Om vi skjuter det på framtiden eller avbryter den planeringen så är det ju frågan om en direkt sysselsättning på Torslanda med 500 personer. Med underleverantörssystemet så är det ytterligare 1 500, så vi pratar alltså om ytterligare 2 000 sysselsättningstillfällen som står på spel i det här budgetresonemanget, fortsätter han.

Brev till Ringholm
Det är i ett brev till finansminister Bosse Ringholm som vd:n för Volvo personvagnar Hans-Olov Olsson framför sina åsikter.

Han anser att förslagen på en extra nybilsavgift på bensinslukande bilar som till exempel Volvo XE90 och med en höjd bensinskatt som nu diskuteras mellan regeringen, miljöpartiet och vänsterpartiet, gör att jobb är i fara. Det gäller inte bara för Volvo personvagnar, utan också för underleverantörerna.

”Långsiktig lösning” 
Vd:n för Volvo personvagnar vill inte använda ordet ”hot”, men medger utan omsvep att det faktiskt finns andra värden än miljö som måste tas med i budgetförhandlingarna.

– Det är inget hot därför att hot är aldrig en bra långsiktig lösning, utan det här är fakta. Det är oerhört viktigt att vi för den här debatten på fakta och att vi tillsammans ser till att vi uppnår kort- och långsiktiga lösningar där vi balanserar miljö- och sysselsättningsaspekterna och inte ensidigt tittar på den ena frågan, säger han.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".