Mp kom inte till budgetförhandling

Samtidigt som de borgerliga partiledarna har överläggningar på centerledaren Maud Olofssons gård om ett maktskifte vid nästa val, kärvar det i förhandlingarna om statens budget mellan regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet.

Meningen var att förhandlingarna skulle fortsätta klockan tio på förmiddagen, men det var bara vänsterpartiet som kom till finansminister Bosse Ringholm.

– Socialdemokraterna kommer med ett bud som är oseriöst både när det gäller grön skatteväxling men också när det gäller viktiga frågor som bistånd, säger Yvonne Ruwaida, förhandlare för miljöpartiet.

Miljöpartiets förhandlare är uppenbart irriterade över hur regeringen agerar i de pågående förhandlingarna om statens budget.

Enligt miljöpartisterna hotar regeringen bland annat med att riva upp överenskommelsen om friår i hela landet.

Regeringen förvirrar
Dessutom menar de att regeringen förvirrar genom att helt plötsligt kräva specialdomstolar för utlänningsärenden, en fråga där riksdagen för länge sedan beslutat om att frågorna ska flyttas över till vanliga domstolar för att öka insynen.

Känt sedan tidigare är att miljöpartiet inte accepterar regeringens försök att lägga in trängselskatten i Stockholm och el-certifikat i den gröna skatteväxlingen.

Att i media på söndagen få skulden för att förhala budgetsförhandlingarna av finansministern, blev för mycket för miljöpartisterna.

Ingen kompromissvilja
Eftersom de inte anser att regeringen visar någon vilja att kompromissa såg förhandlarna Yvonne Ruwaida och Åsa Domeij ingen anledning att infinna sig på utsatt tid på måndagsmorgonen.

Vänsterpartiets förhandlare infann sig punktligt på finansdepartementet, men inte heller de är nöjda med finansministerns agerande i förhandlingarna.

Vänstern tveksam
Att Ringholm i helgen gick ut med att något fler än tidigare ska betala statlig skatt nästa år i och med att skatten räknas upp med en istället för två procent, förslår inte långt enligt vänsterpartiet.

En tydligare profil som gynnar låginkomsttagare måste till, anser vänsterpartiet.

Det är inte vilken budget som helst, som de tre partierna ska komma överens om.

Med två år kvar av mandatperioden ska partierna komma överens om satsningar som ska falla ut nästa år och under själva valåret 2006.

Samtidigt har förhandlarna mycket att leva upp till när partierna i halvtid har utvärderat samarbetet.

Det måste alltså synas att det här blir en budget, som gynnar socialdemokraternas väljare, vänsterpartiets väljare och miljöpartiets väljare.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista