Denna skola i Yala i södra Thailand måste bevakas nattetid för att undvika att sprängladdningar placeras ut. Foto: Margita Boström/SR

Civila drabbas av våld i södra Thailand

Nu har det gått fem månader sedan thailändsk militär stormade och sköt ihjäl över hundra personer i en moské i södra Thailand. Sedan dess har våldet fortsatt och drabbar nu allt oftare civila.

Rädslan för vem som är fiende och vem som ska drabbas nästa gång är stor. Suseng är rektor för 1 000 elever i en skola i utkanten av staden Yala och han ger ord på vad många känner nu.

– Vi pratar inte med varandra om vad vi känner och tror om det som händer här. Det är så svårt för man vet inte vem som tillhör terroristerna. De lever mitt ibland oss och säger man något som de inte gillar, så kan man själv bli nästa offer. Det berättar Suseng, men först när han är helt säker på att ingen annan hör vad han säger.

Eleverna på skolan är i åldrarna 5-15 år och under dagarna pågår lektionerna som vanligt. Ekots reporter besöker en engelsklektion.

Men på nätterna måste militär och civila vakta skolan så att ingen lyckas placera ut sprängladdningar.

Utökade attacker
Den senaste veckan har attackerna från de militanta islamisterna utökats med att förutom att skjuta mot människor från motorcyklar, även placera ut sprängladdningar. En gick av vid en marknad i en by i slutet av förra veckan.

En person dödades och ett 30-tal skadades då, varav några mycket svårt. Två andra laddningar har sprängts under helgen, men då orsakat endast materiell skada.

Dessa sprängattacker har drabbat barn, kvinnor och helt vanliga medborgare. Det är inte som tidigare då människor som sköts ihjäl kunde kopplas till militärer, polis eller till andra myndigheter.

Minskat stöd för militant kamp
Att våldet nu drabbar urskillningslöst har gjort att stödet för de militanta islamisternas kamp för en fri stat i södra Thailand snabbt har minskat, hävdar soldaten Bantchup.

Han är en av 50 000 militärer som finns utposterade runt om i de tre sydliga provinserna som bildar gränslandet mot Malaysia.

Åtta av tio är muslimer i området och det har vid många tidigare tillfällen blossat upp oroligheter,  men den nu snart tio månader långa konflikten som skördat runt 300 människoliv är den allvarligaste.

Thailand har haft en snabb ekonomisk utveckling under de senaste åren, men inte alla delar av landet har fått del av den, allra minst den södra delen.

Många menar att det är den egentliga orsaken till konflikten, som nu alltså gått in i ett betydligt våldsammare skede.

Margita Boström, Yala i södra Thailand
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista