Lantbruk

Vargattacker växande problem i södra Sverige

1:32 min

Flera lantbrukare i södra Sverige har den senaste tiden fått sina djur rivna av varg. Mycket tyder nu på att vargen kommer att etablera sig allt längre söderut i landet.

Niklas Nilsson utanför Norrköping upptäckte nyligen att en varg rivit 16 av hans får.

– Det är inte sant, tänkte jag. Det känns konstigt. Vad ska man göra? Det är bara att försöka göra det bästa av situationen, säger Niklas Nilsson.

De senaste veckorna har det varit flera vargangrepp i Östergötland. Totalt har 39 får dödats i sju olika attacker. Även i Småland och Halland har man haft vargattacker.

Hittills har man i de här regionerna inte kunnat få ta del av de 40 miljoner kronor som avsatts i Landsbygdsprogrammet för bidrag till rovdjursstängsel. Det har bara gällt för länen i mellersta och norra Sverige.

Men efter den senaste tidens attacker har Jordbruksverket öppnat för att även de södra länen ska kunna få stöd. Det säger Emma Svensson som är handläggare på Jordbruksverket.

– Om Östergötland känner att de behöver pengar, har de möjlighet att skicka en förfrågan till oss, så ser vi över den.

Enligt Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, tyder mycket på att vargproblemen kommer att öka i takt med att fler vargar etablerar sig i södra Sverige.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, menar att det då inte räcker med att de södra länen också beviljas stängselbidrag för att man ska kunna hantera vargen.

Enligt Peter Borring, ordförande för LRF i Östergötland, är det omöjligt att bevara och utveckla en levande landsbygd med en vargstam som är på väg att breda ut sig.

– Det handlar kanske om att samhället och ytterst våra politiker måste besluta sig för vilket av målen som väger tyngst: 210 vargar eller 500 000 hektar betes- och ängsmarker, säger Peter Borring på LRF i Östergötland.

Håkan Montelius

Ekot i Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista