Skolor behöver styras bättre

Orättvisa betyg, brister i ledningen, men också minskning av mobbning och kränkningar. Det har Skolverket funnit i en granskning av skolor i ett 20-tal kommuner runt om i landet.

Under hösten 2003 har Skolverket granskat kvaliteten på drygt 200 skolor i 21 mindre kommuner i landet. Det största problemet, enligt Birgit Skjönberg som varit projektledare, är att skolornas ledning behöver förbättras.

Ansvarsfördelningen mellan rektorer och mellan rektorer och lärare måste bli tydligare, annars kommer elever med särskilda behov i kläm, säger hon.

– Det drabbar ju elever i behov av särskilt stöd om man inte har en skolledning som fungerar på ett bra sätt, säger hon.

Orättvisa betyg
Orättvis betygsättning är ett annat problem som Skolverket funnit. Men det är ingen nyhet. Redan i somras kritiserade Riksrevisionen skolorna för att vara dåliga på att sätta betyg. De föreslog då bland annat nationella prov i fler ämnen för att motverka den orättvisa betygssättningen.

Birgit Skjönberg uppskattar att nästan varannan skola har problem med betygssättning.

– Betygen blir ju orättvisa. En lärare sätter vissa betyg i en klass och en annan lärare har kanske andra kriterier när han eller hon sätter betyg i en annan klass, säger hon.

Mobbningen minskar
Trots att det finns mycket att förbättra är Skolverkets bild av skolan är ändå ganska positiv. Miljön i skolan upplevs av de flesta eleverna som lugn och trygg och mobbning och kränkningar tycks ha minskat.

Det är framförallt grundskolor som inspekterats men även gymnasieskolor, vuxenutbildningar och en del förskolor finns med. Tanken är att alla skolor i hela landet ska granskas på sex år.

De skolor som Skolverket anser bryter mot bestämmelserna, till exempel vad gäller betyg, har tre månader på sig att åtgärda problemet.

Malin Axelsson
malin.axelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista