Perry vill bli president i USA

I USA tillkännagav i dag guvernören i Texas i USA, Rick Perry, att han kandiderar till posten som det republikanska partiets presidentkandidat.

Striden om vilken republikan som ska utmana Barack Obama i valet 2012 skjuter fart. I lördagens förövning i Iowa ställde sex kandidater upp. Texasguvernören Rick Perry var inte där men stal showen ändå.

Perry fångade mycket av den mediala uppmärksamheten kring sin egen person, trots att det var känt att han på lördagen skulle tillkännage sin kandidatur. Han väntas gå upp jämsides med ledande Mitt Romney när han ger sig in i kampen om att bli Republikanernas presidentkandidat.

– Perry måste anses vara en toppkandidat. Han rycker fram i täten direkt, säger Matt Dickinson, professor i statsvetenskap, till nyhetsbyrån AFP.

– Anledningen till hans trovärdighet är att han är från en delstat som skapade jobb under recessionen.

Ekonomin anses vara president Barack Obamas svaga punkt, säger Dickinson.

Det är just detta Perry kommer att predika i sin kampanj.

– Jag är en guvernör som är för företagsamhet. Och jag kommer att bli en president som är för företagsamhet.

I delstaten Iowa står dock Tea Party-rörelsens Michele Bachmann högt i kurs. För kongresskvinnan från Minnesota och alla andra aspiranter gäller samma villkor - allt beror på dagsformen och prestationen där och då.

Lördagens möte, kallat "straw poll", är ett stort jippo som försiggår på Iowa State Universitys basketbollarena. Det är underhållning i stortält, gratis mat - och förstås många tal. Alla som bor i Iowa och har fyllt 18 kan delta, oavsett egentliga partisympatier.

Deltagarna diskuterar kandidaternas för- och nackdelar och röstar sedan, men omröstningen är inte bindande. Ibland låter deltagarna en kandidat bjuda på inträdesavgiften på 30 dollar, pengar som trillar ner i kampanjkassan hos Republikanerna i delstaten.

– Det är ett evenemang som i och för sig är meningslöst men kan ha ett oerhört politiskt genomslag. Det har alltid haft rollen att sovra bort de svaga och tunna ut fältet, säger Dennis Goldford, samhällsvetare på Drake University i Des Moines, till Reuters.

Sarah Palin, vicepresidentkandidat i förra valet, ifrågasätter om evenemanget ger en sann bild av stämningarna i väljarkåren:

– Det handlar om vilka som råkar dyka upp och har tiden och energin att offra dagen på sin särskilda kandidat.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista