Texasgovernören Rick Perry tillkännagjorde sin kandidatur på lördagen. Foto: Richard Ellis/Scanpix.

Tidigare stridspilot siktar på presidentposten

2:21 min

I går gick Texasguvernören Rick Perry in i kampen om vem som ska bli republikanernas kandidat i presidentvalet nästa år och utmana president Obama. Han anses redan vara en stark utmanare i striden om topplaceringen.

Rick Perry, 61 år, tidigare stridspilot och guvernör i Texas sedan elva år, tänker sikta in sin kampanj på fler jobb.

– Vi kan inte och behöver inte stå ut med fyra år till av stigande arbetslöshet, skatter, skulder och ökat energiberoende av länder som vill oss illa, så Perry i går.

Perry, som väckte stor uppmärksamhet genom att lyckas samla 30 000 människor till ett bönemöte förra helgen, tävlar med kongressledamoten Michelle Bachmann om rösterna bland de kristna.

Bachmann, som vann en betydelsefull popularitetsomröstning i den konservativa delstaten Iowa i går, samlar mycket folk och bedöms, efter segern, ha styrka i ett väloljat valmaskineri.

Rick Perry, som kommer in sent i kampanjen, anses ha goda chanser att ta sig upp i topp bland de kandidater som tävlar om vem som ska utmana president Obama nästa år.

Texasguvernören ska använda sin egen delstat som modell för hur han vill förändra landet - och pekar på att antalet jobb ökat snabbast i Texas och att skatterna är låga.

Han gillar inte president Obamas förslag om sjukförsäkring för alla och utgifterna per capita för hjälp till hälsovård är bland de minsta i landet. Han tror inte på klimatförändringen och Texas har mer generösa gränser för utsläpp än många andra delstater.

Rick Perry är mot abort, för dödsstraff, för allas rättighet att bära vapen och tycker inte att människor av samma kön ska gifta sig.

Texasguvernören vill gärna peka på de stora kontrasterna mellan sin politik och Obamas och är också omtalad för att vara bra på att få in pengar till sina kampanjer.

Michelle Bachmann, den populära medtävlaren i kampen om vem som ska bli republikansk kandidat, är ledamot av representanthuset för Minnesota.

Hon har senast gjort sig känd för att ha röstat mot den ekonomiska uppgörelse i kongressen som gjorde att USA undvek att ställa in betalningarna.

Tim Pawlenty lyckades sämre än väntat i popularitetstävlingen och anses nu få svårt att samla in de pengar som behövs.

På förstaplats i racet, enligt opinionsmätningarna, är fortfarande den förre Massachussettsguvernören Mitt Romney.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista