Ljusning för den kliniska forskningen

Efter många år av nedgång för den kliniska forskningen i Sverige kommer nu de första positiva signalerna. Antalet kliniska prövningar som startats av läkemedelsföretag ökade kraftigt förra året enligt ännu icke publicerad statistik från Läkemedelsindustriföreningen.

Den kliniska forskningen anses vara väldigt viktig för Sverige. Uttrycket klinisk forskning betyder att man testar läkemedel och andra medicinska behandlingsmetoder på människor.

Prövningarna utförs av läkare och sjuksköterskor på svenska sjukhus på vanliga patienter. Två av tre prövningar sker på uppdrag av läkemedelsföretagen och betalas också av dem. Det innebär mångmiljonintäkter till de svenska landstingen, men också att svenska patienter tidigt får tillgång till nya mediciner.

Kraftig ökning av studier
Enligt en undersökning från Läkemedelsindustri-föreningen som Ekot tagit del av tycks företagen gilla Sverige just nu. Antalet patienter som deltar i läkemedelföretagens kliniska prövningar ökade från 26 000 under 2002 till 40 000 år 2003.

Även antalet prövningar och antalet kliniker som deltog ökade kraftigt. Störst var ökningen för den viktiga fas 2-prövningarna då man för första gången testar ett läkemedel på patienter. Här fördubblades antalet studier.

– Det som är allra roligast är de tidiga faserna av klinisk prövning som ökar. Det är de som vetenskapligt är de mest avancerade, säger Rickard Bergström som är vd på Läkemedelsindustriföreningen.

Varför är det roligt?

– Det är det som kan leda till ytterligare investeringar. Framförallt främjar det spjutspetskompetensen som vi gärna vill värna om i Sverige.

Läkemedelsverket har ännu inte tagit del av den här statistiken men Kerstin Westermark, enhetschef för kliniska prövningar på verket är ändå hoppfull.

– Ser man till antal prövningar per capita så ligger Sverige väldigt bra till om man jämför med de stora länderna ute i Europa. Jag tror att det finns goda chanser att det går uppåt igen, säger hon.

Internationella tester
Under en lång tid har experter och läkemedelsföretag varnat för att forskningsklimatet för att pröva nya läkemedel i Sverige är för dåligt. Så sent som i somras antydde Astra Zenecas utvecklingschef Martin Niklasson att man skulle förlägga kliniska prövningar utomlands i framtiden eftersom deras mediciner inte uppskattades här.

Men i själva verket uppskattas Sverige alltså allt mer av de internationella läkemedelsföretagen och efter flera års nedgång ökar antalet prövningar.

– Nu är det för tidigt att säga om det har vänt. Om det har vänt så tror jag att attityden ute hos landstingen har förändrats. Vi har de senaste åren haft en mycket bra dialog med landstingspolitiker om det här. Vi känner en helt annan förståelse för klinisk forskning idag än för bara ett år sedan säger Rickard Bergström, vd på Läkemedelsindustriföreningen.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista