Inhyrd personal löser Ericssonproblem

Telekomföretaget Ericsson går bra igen. Så bra att företaget nu hyr in omkring 700 arbetare vid sina fabriker i Sverige. Enligt företaget handlar det om en tillfällig produktionstopp. Den uppfattningen delar inte Metallfacket, som nu vill att Ericsson börjar anställa igen. (Ekonomiekot)

– Jag tycker att det är läge att anställda för vi har haft inhyrda här sedan sommaren 2003. När man haft så långa arbetstoppar ska folk vara Ericssonanställda, säger Ann Hylin, som är ordförande för Metall vid Gävlefabriken, där 300 av de 800 arbetarna är inhyrda.

Varför är det så många inhyrda och varför får de inte vanliga anställningar?

– Företaget säger att det är anställningsstopp. Man vill inte anställa utan vi ska ha flexibilitet och ha folk som är anställda utanför företagets väggar, antingen via underleverantörer eller via bemanningsföretag, säger Ann Hylin.

Efter många år av neddragningar går nu flera av de svenska Ericssonfabrikerna så bra att de tvingas hyra in personal för att klara av att producera lika mycket som efterfrågas.

Metall vill se nyanställningar
Nu vill alltså Metall se nyanställningar, men att anställa i Sverige är inte aktuellt, enligt Ericsson. Strategin att de stora volymerna skall tillverkas av så kallade kontraktstillverkare och Ericssonfabriker i låglöneländer ligger fast. Dessutom menar Ericsson att inhyrningen av arbetare i de svenska fabrikerna nu successivt minskar.

Men just strategin att Flextronics, Sanmina och andra kontraktstillverkare skall klara svängningarna i efterfrågan är Metall kritiskt till.

Ett av skälen till att så många fått hyras in i de svenska fabrikerna är att just kontraktstillverkarna inte hängde med när efterfrågan började öka för något år sedan, hävdar Metallklubbarna på Ericsson.

Möte senare i veckan
När facken möter Ericssonledningen senare i veckan lär frågan om anställningar hamna på ledningens bord, säger Ann Hylin.

– Frågan kommer att komma upp på det mötet. Vi kommer att be företaget att förklara sig varför man fortsätter att envisas med hyra in i stället för att egenanställa när det gäller så här långa perioder, säger hon.

Thorbjörn Carlsson
thorbjörn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".