Troligt ja till ändrade Ericssonaktier

På tisdagseftermidddagen ska en extra bolagsstämma besluta om att förändra relationen mellan A-och B-aktierna i telekombolaget Ericsson. Därmed läggs en del av en lång debatt till handlingarna, men en annan del består. (Ekonomiekot)

Den debatten som består handlar om makten över bolaget på lång sikt. Den tystnar förmodligen först när en aktie ger en röst.

Den del som blir historia efter bolagsstämman i eftermiddag handlar också om makt, på kortare sikt, men också om en kompromiss för att lösa upp knutar.

Lång utredningstid
Frågan har utretts länge och förslaget nu omvandlar en B-aktie från en tusendels röst till en tiondels röst, medan A-aktien ger en röst, oförändrat.

När Ericsson i kris gick till aktieägarna med en begäran om en nyemission på 30 miljarder kronor kom också frågan om A-och B-aktierna upp på dagordningen och efter en utredning som har beskrivits som komplicerad las förslaget i början av 2004.

Nu ska stämman rösta för att alla A-aktieägare får en så kallad omvandlingsrätt som ger innehavaren rätt att omvandla en B-aktie till en A-aktie. Rätten gäller fram till den 10 december.

Troligt ja
Eftersom storägarna står bakom förslaget blir det troligen ett ja till förslaget.

Storägarna Investor och Industrivärden med A-aktier motsvarande 38 och 28 procent av rösterna före omvandlingen får nu 19 respektive 13 procent efter förändringen.

En aktieägare, Einar Hellbom, har i åratal livat upp, eller för Ericssonledningens del, förpestat bolagsstämman, med sitt förslag att alla aktier ska ha en röst och att röstskillnaden bör avskaffas helt. Hans förslag att avskaffa A-aktien finns nu med som punkt 7 på dagordningen till extrastämman på tisdagen, och kommer nog att hänga med några år till.

Debatten fortsätter
Den debatten kommer alltså att finnas kvar, och den har som extra krydda rädslan för att makten över Ericsson ska försvinna till utlandet.

Den rädslan har också fått olika aktörer i näringslivet att använda sig av nationalistiska argument mot en aktie, en röst, och regeringen har agerat i EU för att den svenska modellen med röststarka A-aktier inte ska lagstiftas bort och lämna svenska företag vind för våg i den globala snålblåsten.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista