1 av 5
Väg 41 i Varberg är avstängd. Foto: Nisse Gunnarsson/Sveriges Radio
2 av 5
Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
3 av 5
Söderleden i höjd med Sisjön utanför Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
4 av 5
Översvämning på Industrivägen i Lindome. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
5 av 5
Gunnar Frånberg, boende i Torred, Kungsbacka. Foto: Lasse Nilsson/SR Göteborg.

Översvämningar efter oväder i Västsverige

300 inkomna ärenden hos räddningstjänsten
1:30 min

Det mycket kraftiga regnandet över Västsverige och Göteborg det senaste dygnet har ställt till med massor av översvämningar i villakällare. Fortfarande är inte alla vägar öppna.

– Vi har ungefär 300 inkomna ärenden från både kommunala anläggningar, villor och samhällsviktiga funktioner som har fått översvämningar i framförallt källaren, säger Kristina Lindfeldt räddningschef i beredskap på Räddningstjänsten i Göteborg.

– Vatten rinner inte bara in utan det tränger upp genom golvbrunnar.

Arne Bergquist satt hemma framför tv:n i Torred i Kungsbacka igår kväll när hans granne plötsligt kom över och bad om hjälp.

-- ”Du vi har översvämning,” sa han. ”Översvämning?” sa jag. När jag sedan gick ner i källartrappan stod det redan en halvmeter inne i huset, berättar han, med ett lite uppgivet skratt.

Arne Berquist hade som tur var ett par pumpar stående som han kunde använda.

-- Jag ringde brandkåren men det var ju ingen idé, de hade inte tid att hjälpa till. Nu är jag bara trött, vi höll på till tre i morse, först fick vi pumpa ut det och sen sopa ut det sista.

Räddningstjänsten fick under natten rädda personer ur bilar som helt dränktes i vatten på kraftigt översvämmade vägen, och vägar stängdes av. Nu på måndagsförmiddagen har dock det mesta öppnat igen, men väg 41 i Varberg är fortfarande avstängd, och mellan Sisjömotet och Fässbergsmotet i Göteborg är bara ett körfält öppet.

Rörastrand i Bohuslän fick 37 millimeter regn i går. Inne i Göteborg uppmättes bara 17 mm - men troligen kom mycket mer regn lokalt och mest söder om Göteborg. Även Halland har haft stora problem.

Och det kommer mer regn i dag, enligt Lars Knutsson meteorolog på SMHI.

– Problemet i dag är att det kommer in nytt regn söderifrån. Det är inte lika kraftigt men kan ställa till problem i alla fall eftersom det inte har runnit bort på de ställen som fick mycket regn i går.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för de inre delarna av Västra Götelands län, Värmlands län och Dalarnas län. Där finns risk för 20-35 millimeter regn under dagen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".