Lafontaine talade vid demonstrationer

För femte måndagen i sträck demonstrerade tiotusentals människor i över 140 städer i Tyskland mot regeringens inskränkningar i a-kassa och socialbidrag. Vid demonstrationerna i Leipzig gjorde Oskar Lafontaine politisk comeback.

I Leipzig samlades enligt polisen 25 000 människor för att lyssna till den tidigare socialdemokratiske finansministern och partiordföranden Oskar Lafontaine som gjorde politisk comeback.

– Man kan inte lova ett och göra ett annat, därför är regeringens reformpolitik en lögn och en oförskämdhet, sa Oskar Lafontaine och gav igen för gammal ost när han häcklade sin ärkefiende och partibroder Gerhard Schröder.

Många hoppas på ”röde Oskar”
Det var för fem år sedan som Lafontaine hastigt lämnade regeringen som finansminister. Nu hoppas många besvikna gamla socialdemokrater att ”röde Oskar” som han kallas, ställer sig i spetsen för ett nytt vänsterparti.

Något sådant besked gav han inte på måndagskvällen utan stannade vid att kritisera regeringen för att skapa ett samhälle där eliten skor sig på de enkla människornas bekostnad. Han spelade också på skillnaderna mellan öst och väst; ett tema som gick hem hos en publik som till stora delar ser sig som den tyska återföreningens offer.

– Vi har förvandlats till Tysklands tiggare, och det är väst som har slagit ut våra fabriker och gjort oss arbetslösa, sa Heinz Müller i utkanten av demonstrationståget.

Protestvåg i östra Tyskland
Det är framför allt i de östra delarna av Tyskland som protestvågen har växt den senaste månaden. Här är arbetslösheten dubbelt så hög som i väst och när a-kassan sänks till socialbidragsnivå vid årsskiftet för långtidsarbetslösa så slår det hårt mot många familjers ekonomi.

Frågan är nu om rörelsen med måndags-demonstrationer är i avtagande eller om den får ytterligare kraft.

Inom en månad är det val i två delstater i gamla DDR och för att mildra kritiken har regeringen gjort några mindre förändringar, men de stora besparingarna ligger än så länge fast.

Kristian Åström, Leipzig
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".