New Yorks förre borgmästare Rudolph Giuliani.

Republikanernas konvent har inletts

Vid republikanernas konvent i New York visade den första kvällens tal huvuduppgifterna för partiet; att framställa George Bush som en stark ledare och att locka över de osäkra mittenväljarna.

En av huvudtalarna var New Yorks förre borgmästare Rudolph Giuliani, som sa att det stundande valet visserligen visade på åsiktsskillnader, men att precis som efter 11 september-attackerna kan landet enas i kampen mot terrorism.

Det var naturligtvis ingen tillfällighet att Giuliani var en av huvudtalarna den första mötesdagen, då det handlade mycket om 11 september-dåden och efterspelet. New Yorks tidigare borgmästare fick ju hjältestatus för sin roll, men nu hyllade han själv president George Bushs insatser efter attacken.

– Han har varit en klippa, en stark ledare, ansåg Giuliani.

Tidigare under måndagen framträdde ett par anhöriga till offer för 11 september-dåden vid konventet. Republikanerna har också kritiserats för att utnyttja tragedin i valkampen, från bland annat andra anhöriga.

Stora förhoppningar på Giuliani
Men Rudolph Giuliani är inte bara någon som kan hjälpa republikanerna att utmåla George Bush som en stark ledare. Han tillhör också den liberala delen av det republikanska partiet.

Förhoppningen är att han ska kunna locka över några av de väljare som ännu inte har bestämt sig och som kanske skräms av de starka konservativa krafterna inom partiet.

Filmmakare kritiserades
En annan av de mer framträdande liberala republikanerna, senatorn John McCain, talade också under kvällen. Han tillhör Bushs hårdaste kritiker inom partiet och kan också tilltala mittenväljarna.

McCain, som är Vietnamveteran, försvarade gång på gång i sitt tal beslutet att anfalla i Irak. Han drog ner kvällens kraftigaste reaktion från delegaterna, när han kritiserade de som enligt honom ljög om krigets orsaker, bland andra filmmakaren Michael Moore, som han kallade ”oärlig”.

Moore fanns för övrigt på plats i Madison Square Garden, men skrattade förtjust åt den starka reaktionen.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".