Allt fler brev som skickas kommer inte fram. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Antalet brev som inte kommer fram ökar

"Ungefär 1 200 brev per dag"
2:48 min

Trots att vi skickar allt färre brev ökar mängden brev som inte kan levereras till mottagaren. Under förra året var det 382 000 brev som inte kunde delas ut, en ökning med nästan 50 procent på fem år.

I Kiruna på Post- och telestyrelsens avdelning för obeställbara brev får chefen Helene Rosang och de andra brev-detektiverna fler och fler brev att sprätta upp för att leta ledtrådar om avsändaren.

– Nu tar jag hand om dagens inkommande post. Det rör sig om ungefär 1 200 brev per dag.

Under förra året kom 382 000 brev, det är 120 000 fler än 2005. Och även i år fortsätter ökningen.

– Någonting är galet när det är så många obeställbara brev i farten i takt med att brevmängden faktiskt minskar. Vi skickar alltså allt färre brev till varandra och ändå ökar det här och då är det någonting som inte står rätt till.

Vad är anledningen till att det ökar?

– Vi ser att vi generellt är dåliga på att skriva rätt adress och vi har i mångt och mycket glömt bort att man måste skriva avsändare på brevet och dessutom rätt porto. Och med tiden har vi blivit slarvigare.

Att många köper och säljer begagnat via internet märks på alla stora vadderade kuvert.

– Våra hyllor är fulla. Det är jättemycket av de stora breven.

I juletider väller det in julkort och då är det bara dem i kuvert som hamnar här.

– Vi får mellan 50 000 och 60 000 julkort varje jul och det är för många. Jag tror att man använder en gammal adressbok när man skickar julkort till nära och kära.

En del avsändare hittar brevdetektiverna direkt, andra ringer och efterlyser sina brev. Men lite mer än hälften av breven som kommer till Post- och telestyrelsens avdelning för obeställbara brev kommer aldrig fram utan går till sopförbränning eller hjälporganisationer.

– Mellan 40 och 50 procent hittar hem till avsändaren. Jag tror att vi på nytt måste börja lära varandra hur man skriver brev. Namn, adress och att man ska använda sig av avsändare, säger Helene Rosang.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".