Slobodan Milosevic.

Milosevic kallar över 1 000 vittnen

Efter att flera gånger ha skjutits upp inledde på tisdagen Jugoslaviens före detta president Slobodan Milosevic sitt försvar vid krigsförbrytartribunalen i Haag. Han avfärdade alla anklagelserna mot honom som lögner.

Iklädd mörkblå kostym och slips med ränder i det dåvarande Jugoslaviens färger, rött, vitt och blått, framträdde på tisdagen slutligen den 63-årige Slobodan Milosevic inför rätten för att själv lägga fram sitt försvar. Han uppvisade inga synliga tecken på det höga blodtryck och de hjärtproblem som förut har fått rätten att skjuta upp försvaret i månader.

Åtalen mot Milosevic lyder folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser i Kroatien, Bosnien och Kosovo.

– Anklagelserna är hänsynslösa lögner och en ändlös förvrängning av historien, sa Milosevic, som alltså har valt att inte ha någon försvarsadvokat utan själv vill sköta sitt försvar.

”Nato:s propagandainstrument”
– Alltihop har framställts på ett ensidigt sätt för att skydda dem som är de verkligt ansvariga, sa han och kallade krigsförbrytardomstolen för Nato:s propagandainstrument.

Precis som tidigare skyller Milosevic Jugoslaviens sönderfall och krigsförbrytelserna i där på västmakterna, som enligt honom understödde de självständighetssträvanden som ledde till krigen på Balkan på 90-talet.

Har kallat Blair och Clinton
För att avslöja hur historien egentligen skrevs, enligt honom själv, har Milosevic har kallat över 1 000 vittnen till rättegången, däribland Storbritanniens premiärminister Tony Blair och USA:s dåvarande president Bill Clinton.

Tribunalen i Haag kommer den här veckan att besluta om Milosevic verkligen ska få fortsätta att själv sköta sitt försvar, eller om det som åklagarsidan har hävdat gör att rättegången försenas onödigt mycket på grund av Milosevics vacklande hälsa, och att det inte är acceptabelt i den viktigaste krigsförbrytarrättegången sedan rättegångarna mot nazistledare i Nürnberg efter andra världskriget.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".