Goda år väntar Sveriges ekonomi

Svensk ekonomi har två goda år kvar när kurvorna fortsätter att peka uppåt, och det höga oljepriset är inget verkligt hot mot världskonjunkturern. USA:s utveckling styr det mesta. Det var några av åsikterna som kom fram när konjunkturen diskuterades vid ett seminarium hos SNS, Studieförbundet Näringsliv&Samhälle där ekonomer från Konjunkturinstitutet, Riksbanken, Handelsbanken, Svenskt Näringsliv och SNS deltog.

Tillståndet i svensk ekonomi är gott, och enligt tillgänglig statistik är det två goda år kvar av tillväxt innan det saktar ner igen.

Den åsikten är grunden för all ekonomisk statistik och alla prognoser som görs just nu, och den bygger på det faktum att en lågkonjunktur i Sverige statistiskt varar i tre år, och en högkonjunktur i fem år. Och eftersom det vände upp 2002 är resten ren matematik.

Den starka konjunkturen leder inte automatiskt till fler jobb, eftersom produktiviteten i näringslivet är så stark. Med samma personalstyrka kan man göra mer. Det gäller särskilt i exportindustrin, som är loket som drar konjunkturen. Men det kommer att skapas nya jobb, men regeringens mål att 80 procent av den möjliga arbetskraften ska ha sysselsättning kommer inte att nås.

Samtliga ekonomer på seminariet var, i alla fall, eniga om att problemen med arbetslösheten inte så mycket har att göra med konjunkturens upp-eller nedgång, utan fastmer med hur arbetsmarknaden fungerar.

Antalet arbetade timmar i Sverige har sjunkit dramatiskt, inte bara de senaste åren, utan sedan 1960. Då arbetade svensken i snitt 1900 timmar per år, 1980 var siffran nere i 1500 timmar, och har sedan planat ut på den nivån de senaste 25 åren.

Var femte arbetstimme har försvunnit. Och var femte svensk får sin försörjning från bidragssystemet.

Ekonomerna talade samstämmigt om att det är fel att stimulera ekonomin i en uppgångsfas, vilket är en uppfattning som riktar sig direkt till den politiska sfären och budgetförhandlingarna, där stimulans av ekonomin är högt upp på dagordningen.

Det höga oljepriset bekymrar inte ekonomerna, för om man räknar oljepriset i euro, eller kronor för den delen, så ligger råoljan kring 30 dollar per fat. Det är dollarns kräftgång de senaste åren som skickat upp oljepriset till rekordnivåer.

Till slut handlar nästan allt ändå om USA, vars ekonomi idag beskrivs som att den befinner sig i en köpt högkonjunktur.

Efter 2001 har amerikanska hushåll fått en kraftig stimulans genom skattesänkningar och låga räntor, och den höga tillväxten är konsumtionsdriven.

Hålls hushållen på gott köphumör hålls konjunkturen uppe, och det är nog ungefär så som svenska budgetförhandlare kanske också renonerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista