Varning för stark krona

Kronan har stärkts kraftigt den senaste tiden och nu varnar både Svenskt näringsliv och fackförbundet TCO för att en alltför stark krona kan det leda till utflyttning och uppsägingar i exportindustrin..
Sedan bottennoteringen i september förra året har kronan stärkts med nio procent mot Euron. Den främsta orsaken till det är att debatten om ett svenkt medlemskap i valutanionen EMU har tagit fart. Om Sverige ska gå med i EMU så ska kronans värde knytas till euron redan innan vi byter ut våra sedlar och mynt. På valutamarknaden räknar de flesta bedömare att kursen då kommer att sättas så att en euro kostar mellan 8.50 och 8.70. Men en så stark krona gör svenska varor dyrare i utlandet och det försämrar Sveriges konkurrenskraft, säger Jan Herin som är chef för den internationella verksamheten på Svenskt näringsliv. Roland Spånt chefsekonom på TCO pekar på Tyskland som idag har svåra problem med en stillastående ekonomi och stigande arbetslöshet. Enligt Spånt beror det till stor del på att den gamla D-marken fick ett för högt värde när den knöts mot euron. Om svenskarna säger ja i en folkomröstning om EMU, kommer regeringen direkt efter att sätta sig i förhandlingar med EU-kommissionen om vilken kurs kronan ska ha och Svenskt Näringsliv förbereder sig för att kunna vara med och påverka det beslutet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista