Schröder i aktiedebatt

För EU:s försök att ta bort röstskillnader i aktier vid företagsköp har vållat debatt inte bara i Sverige och ocskå i Tysklandblivit en het fråga inte bara i Sverige utan också i Tyskland
Ekonomiekot fortsätter med diskutionen om A-och B-aktier. För EU:s försök att ta bort röstskillnader i aktier vid företagsköp har blivit en het fråga inte bara här i Sverige utan också i Tyskland [Duration:1'10''] (Förbundskansler Gerard Schröder går nu ut för att försvara det företag som han en gång satt i styrelsen för som president för delstaten Nordreihn Westafahlen. företaget är Volkswagen och det gäller EU:s vilja att se över skillnaderna i röststyrka för aktieägare vid företagsköp I Tyskland har just Volkswagen en egen lag en lex fau we ww som innebär att delstaten Niedersachsen har vetorätt med sin 20% :iga ägarandel. Ingen kan få mer röster än Niedersachsen oavsett hur stort aktieinnehav de besitter Grunden till lagen är att man vill förhindra som det heter ''fientliga företagsköp''. I princip välkomnar Tyskland annars EU:s ansträngningar att göra konkurrensvillkoren mer lika vid företagsköp men Gerard Schröder säger att Tyskland måste ha samma möjlighet att värja sig från oönskade företagsköp som andra länder. Det tyska Volkswagenundantaget är unikt i landet och i den tyska finanstidningen Handelsblatt säger Volkswagens styrelseordförande Klaus Liesen att man kan tänka sig en ändring av lex Volkswagen men bara på villkor att andra länder stryker sina olika särbehandlingar av aktieägare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".