Nya avspärrningar vid lekplats i Sköndal. Foto: Fredrik Sandberg /Scanpix.

Oro och kontroller efter lekplatsexplosionen

1:27 min

Den 15-årige pojke som misstänks för explosionen på en förskola i Sköndal i Stockholm förra veckan kommer att begäras häktad i morgon på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel.

– Misstankarna kvarstår och åklagaren har bestämt sig för att hon kommer att begära honom häktad, säger kriminalinspektör Sven-Olof Karlsson vid Söderortspolisen.

Det var i torsdags förra veckan som en hemmagjord sprängladdning exploderade i händerna på en fyraåring på en förskola i Sköndal.

Sedan dess har polisen spanat i området bland annat med bombhundar och hittat två liknande sprängladdningar, senast igår.

Polisens intresse väcktes ganska snart för en 15-årig kemintresserad pojke och i måndags anhölls han. Men polisen utesluter inte att fler kan vara inblandade.

Under onsdagen fanns flera poliser på plats i Sköndal för att lugna oroliga människor.

– Det är en hel del som kommit fram till oss under dagen. Vi säger att man får hålla ögonen öppna, polisen har gjort vad vi kan, sökt igenom med både bombhundar och bombtekniker, säger Yamin Linder, polisassistent vid Söderortspolisen.

På förskolorna är säkerhetsläget skärpt, ingen lek utanför gården under resten av veckan, och noggrann genomsökning varje morgon.’

– Det känns inte ok, men jag tänker inte vara rädd, säger Anneli Lindqvist som promenerar förbi polisbussen med sin snart tvååriga dotter Edith.

På måndag börjar hon förskolan och det känns lite olustigt säger mamma Anneli.

– Det känns lite sådär, men jag antar att kontrollerna är extra hårda nu eftersom det varit som det varit, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista