Oklar orsak till legionellautbrottet

Det är fortfarande oklart vad som orsakat det omfattande legionellautbrottet i Lidköping där nio personer har insjuknat. En person har avlidit och två ytterligare misstänkta fall finns.

Under tisdagen har Lidköpings kommun och sjukvården fortsatt provtagningarna och osäkerheten gör många oroliga.

– Jag har inte haft några symptom, men det är klart att man funderar lite på varifrån smittan kommer och varför det just har drabbat Lidköping och vårt vatten. Osäkert är det ju eftersom det kan bli en dödlig utgång på den här legionärssjukan, säger Hans Evert Rydberg.

Höjd beredskap
Än så länge tycks inga nya fall kunnat konstateras i Lidköping, men sjukvården har höjt beredskapen och testar alla nya fall av lunginflammation extra noga.

Det stora arbetet handlar om att spåra smittkällan, något som kan ta över en vecka. Ett tiotal personer arbetar med bland annat provtagningar och djupintervjuer av alla drabbade för att hitta gemensamma nämnare, men hittills utan resultat säger Ann-Christine Hagraeus, som är miljö- och hälsoskyddschef.

– Vi vet egentligen ingenting. Vi har sett vissa samband mellan vissa patienter och vi har också patienter som har vistats i Lidköping utan att ha besökt några anläggningar och som blivit sjuka. Vi nystar i många trådar just nu, säger hon.

Rökande män löper störst risk
Utbrottet i Lidköping är ett av de större i Sverige, men legionärssjukan är inte helt ovanlig, och det är rökare i medelåldern som lider störst risk att drabbas. Det säger Ingegerd Kallings, överläkare på Smittskyddsinstitutet där man just nu försöker kartlägga riskfaktorerna.

– Den typiske legionellapatienten är en 56-årig rökande man. Det är mycket större risk att insjukna i legionella om man har ett nedsatt immunförsvar, säger Ingegerd Kallings.

Varför är den 56-årige mannen mest drabbad?

– Främst är det för att rökare alltid är mycket mer mottagliga för luftvägsinfektioner.

Legionella är en typ av lunginflammation, men den smittar inte mellan människor.

Symptomen är hög feber, huvudvärk, muskelvärk, torr hosta och ofta diarréer.

Växer till sig i vatten
Legionellabakterier växer till sig i vatten som varit stillastående en längre tid i temperaturer mellan 18 och 45 grader. Ingegerd Kallings berättar var de flesta smittkällorna finns.

– Det har skett utbrott där spridningen har kommit ifrån kyltorn på taket till stora byggnader så att vattendimman har blåst ut över gatorna runt omkring och över dem som har gått där. Det har också skett spridningar från bubbelpooler och duschar på sjukhus eller i bostadshus.

Mellan femtio och åttio fall om året rapporteras i Sverige och det har legat på den nivån sedan länge. Om man vill undvika att bli smittad finns ett råd, enligt Ingegerd Kallings.

– Varmvattentemperaturen ska vara minst 55 grader vid tappstället. Det räcker alltså inte att man har en tillräckligt hög temperatur i varmvattenberedaren, säger Ingegerd Kallings.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista