Cannabis för medicinskt bruk på väg bli laglig

2:08 min

Snart kan medicinsk cannabis skrivas ut på recept i Sverige. Det är Läkemedelsverket som är nära att godkänna en munsprej med marijuana-substans i som riktar sig till ms-patienter.

Men någon kick av läkemedlet ska patienten inte kunna få, försäkrar Hans Sjögren, överläkare och klinisk utredare på Läkemedelsverket.

– För att bli hög på cannabis så behöver man relativt höga koncentrationer, och det får man när man röker preparatet och tar det i högre doser. Det här är relativt låga koncentrationer, som man får i blodet när man tar det här preparatet. Någon kick får man inte, säger Hans Sjögren.

Personer som drabbats av sjukdomen multipel skleros, som ger skador på hjärna och ryggmärg, får ofta problem med stelhet och kramper i musklerna. Man kan börja gå stelt och drabbas av en abnorm kroppshållning.

Det kan lindras av medicinsk cannabis, form av en munsprej, som man sprejar under tungan. Att det verkligen hjälper är bevisat i flera rapporter, enligt Hans Sjögren.

I början av sommaren godkände Danmark preparatet och tidigare i våras så var det Tyskland som sa ja. Sedan tidigare så finns medicinen i både Spanien och Storbritannien.

Natalie Edstrand är chef på ett apotek på Östermalm. Hon ställer sig helt neutral till om de skulle börja sälja läkemedel med cannabis i.

I dag är det inte olagligt att få medicinsk cannabis på recept i Sverige. Men det är en ganska lång väg att gå. Läkaren måste ansöka om specialtillstånd från Läkemedelsverket, och fall det beviljas så får närmaste apotek ordna med en specialimport.

Det kommer inte särskilt många sådana ansökningar in till myndigheten - runt femtio om året.

Det motsvarar så många personer som just nu använder sig av medicinskt cannabis mot sina krämpor i Sverige, eftersom det är en ansökan per patient och läkare. I alla fall som gör det på laglig väg ska kanske tilläggas.

Att läkemedlet nu är på gång att godkännas av Läkemedelsverket - det är bara några formaliteter kvar - är ingenting som några politiker kommer att kunna stoppa, säger Hans Sjögren.

– Då skulle de gå in och styra verksamheten i någon form av ministerstyre. Vi har gjort en bedömning av det här preparatet precis som med alla andra preparat som dyker upp på marknaden, säger Hans Sjögren.

Företaget som marknadsför munsprejen skriver i ett mejl till Ekot att deras målsättning är att sälja sin cannabismunsprej i Sverige innan året är slut.

Så länge företaget går med på de krav myndigheten ställer - och det handlar om att se till att preparatet inte skrivs ut till fel patientgrupp - kommer inte Läkemedelsverket vara något hinder.

I USA är det betydligt vanligare att få ett recept på marijuana av läkaren. Där har sexton delstater avkriminaliserat marijuana för medicinskt bruk. Man kan få ett så kallat "pot card" för olika typer av värk, depression och oro.

För så kallat rekreationellt bruk, alltså för sitt eget höga nöjes skull, är det fortfarande brottsligt. 

#text=4651268#och Lasse Winborg, MS-patient gästar P1-morgon klockan 07.20.

Lotta Karlsmark

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista