Stopp för militära operationer i Syrien

1:59 min

Syriens president Assad har sagt till FN-chefen Ban Ki-Moon att militär och polis inte längre angriper oppositionen, meddelade en talesman för Förenta Nationerna nu på morgonen. Samtidigt meddelas att FN:s råd för mänskliga rättigheter kommer att hålla ett extrainsatt krismöte om Syrien på måndag.

I ett uttalande från FN uppges generalsekreteraren Ban Ki-Moon ha sagt i telefon till president Assad att han är djupt oroad över Syriens brott mot mänskliga rättigheter och syriska säkerhetstruppers våld mot civila över hela landet, inklusive beskjutningar av ett flyktingläger i staden Latakia, där mellan femtusen och tiotusen palestinier tvingades lämna lägret.

Enligt uttalandet från FN underströk Ban Ki-Moon att alla militära operationer och massarresteringar måste upphöra omedelbart och att president Assad hade svarat att militären och polisen inte längre angriper oppositionen.

Assads svar ska vägas mot vittnesuppgifter, återgivna bland annat av nyhetsbyrån al-Jazira, att angreppet inte alls har upphört och det finns också frågor om Assad har kontroll över sina egna styrkor.

President Assad har skickat ut tanks, markstyrkor och krypskyttar för att försöka återta kontrollen i de områden som kontrolleras av rebellerna och det militära våldet har ökat hela tiden under de månader konflikterna pågått.

Under onsdagen sa den turkiske presidenten Erdogan att han personligen talat med Assad och skickat sin utrikesminister till Damaskus, men att Syrien, trots detta, fortsätter att angripa civila.

Turkiet har hittills inte gjort gemensam sak med USA och flera Europeiska länder om sanktioner mot Syrien.

I USA har medierna sedan en vecka uppgivit att president Obama väntas kräva att president Assad ska avgå, men vid ett framträdande i tisdags i Washington, lät utrikesminister Hillary Clinton förstå att hon vill att andra länder ska agera mer kraftfullt.

Det är ingen nyhet om USA säger att Assad måste gå, sa hon enligt New York Times, OK, bra, men sedan då? Om Turkiet säger det, om kung Abdullah i Saudi-Arabien säger det - då kan inte regimen i Syrien ignorera det.

På måndag hålls ett extrainsatt krismöte i FN:s råd för mänskliga rättigheter, med anledning av det dödliga våldet, efter att 24 av rådets medlemsstater krävt det.

Tunisien har kallat hem sin ambassadör från Syrien, liksom Saudiarabien, Kuwait och Bahrain.

Andra länder i regionen har fördömt våldet mot civila, som hittills, enligt uppgift från mänskliga rättighetsorganisationer, kostat uppemot 2 000 människor livet.

Agneta Ramberg, Sveriges Radios utrikeskommentator säger att man inte ska lita så mycket på det som Bashir al-Assad säger.

Inger Arenander, Washington

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.