1 av 3
Mina Mamdouh, på ”the Arabic Network for Human Rights är orolig. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
2 av 3
Många civilia ställs inför domstol på grund av saker de uttryckt på sociala medier. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
3 av 3
Ali Attef, advokat i Egypten, tycker att det är oroande att civila ställs inför domstol på grund av sina åsikter. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

Civila inför rätta i Egypten efter revolutionen

2:15 min

Omkring 10 000 civila har ställts inför militära domstolar i Egypten efter revolutionen. Bland dem finns exempelvis bloggare och journalister som kritiserat det styrande militärrådet och armén. Men efter att den unga aktivisten Asmaa Mahfouz kallats till förhör efter twitterinlägg och TV-intervjuer, kräver nu allt fler att de militära rättegångarna mot civila stoppas.

I januari i år uppmanade Asmaa Mahfouz i en video egyptier att gå till Frihetstorget i Kairo den 25 januari för att demonstrera. Asmaa har sedan pekats ut som en av dem som startade den egyptiska revolutionen. Men efter att hon, i intervjuer och twitterinlägg, kritiserat det styrande militärrådet, kallades hon häromdagen till förhör hos militären och frågades ut i flera timmar.

Hon var anklagad för att ha förolämpat militären och spridit falsk information. Hon släpptes sedan mot cirka 20 000 kronor i borgen. Men det är en oroande signal, säger Ali Attef, på "the Arabic Network for Human rights information".

– Det finns en rädsla hos alla människorättsorganisationer att militärrådet försöker stoppa dem som skriver eller uttrycker sina åsikter, och vi fruktar att det inte finns några gränser för militärrådet utan att alla som kritiserar dem riskerar att ställas inför militärdomstol, säger han.

Efter revolutionen tros tusentals civila egyptier prövats inför militära rättegångar. I dessa rättegångar gäller undantagslagar, och den anklagade har mindre möjligheter att försvara sig än i vanliga rättegångar.

Amnesty, Human Rights Watch, reportrar utan gränser och en rad egyptiska politiker har kritiserat anklagelserna mot Asmaa Mahfouz och krävt att fallet läggs ner. Samtidigt väntar minst sju andra på militära rättegångar, efter att de kritiserat militären, enligt Human Rights Watch, som kallar de här fallen ett test för den egyptiska yttrandefriheten.

Många bloggare och nätaktivister är nu oroliga, säger Mina Mamdouh, på ”the Arabic Network for Human Rights.

– Man tänker att om man använder 140 tecken för att twittra något, så kan man hamna i fängelse. Jag trodde inte det skulle vara möjligt efter revolutionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista