Omstridda språklagar införs i Lettland

Idag, onsdag, börjar höstterminen i skolorna i bland annat Lettland. Det ser ut att betyda breda protester och demonstrationer från stora grupper inom landets ryskspråkiga minoritet. Skolstarten innebär nämligen också start för den kontroversiella språkreformen. Lettiskan skall hädanefter bli det viktigaste språket också i de ryska skolorna.

Det blir popgala på onsdagskvällen utanför den mäktiga domkyrkan i Gamla stan i Riga. Mängder av lettiska band spelar, men framför allt står det enormt populära bandet Mommiy Troll från Ryssland på scenen.

Allt i ett försök från Rigas myndigheter att locka den ryskspråkiga ungdomen bort från de demonstrationer som har aviserats mot den nya språklagen som träder ikraft idag, onsdag.

Undervisningen ska hållas på ryska
Successivt skall nu all undervisning från högstadiet och uppåt till 60 procent hållas på lettiska, liksom studentexamen.

40 procent av Lettlands befolkning, eller uppåt 900 000, är ryskspråkig. Merparten är så kallade icke-medborgare, det vill säga de har avstått ifrån eller inte klarat kraven för att bli lettiska medborgare. Omständigheter som gör detta till Baltikums just nu besvärligaste och känsligaste fråga.

Regeringen i landet kan stupa på den. Moskva försöker via den bedriva diplomatisk utpressning.

Ödesmättat datum
Dagen datum, 1 september, har fått något ödesmättat över sig, med tanke på de hot och kampanjer en del av de ryska aktivistorganisationerna ägnat sig åt under hela sommaren.

Sägas skall att det faktiskt finns ryska organisationer som försöker samarbeta med regeringen.

Hur det då går idag? Avgörande blir domstolsbeslutet som kommer först nu på onsdagsmorgonen: Var det rätt eller fel av Riga stad att förbjuda en tänkt stordemonstration.

Vidhålls förbudet blir det spontana manifestationer, säger arrangörerna, och måhända inledningen på en stökig politisk höst i Lettland.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".