EXPERTEN:

"Spara och arbeta mer för att klara krisen"

1:41 min

I går besökte ekonomiprofessorn och nobelprisvinnaren Robert Merton Stockholm för att tala om hushållsekonomi. Han ser krisen som en alarmklocka och kom med flera konkreta förslag.

– Ibland behövs en kris för att vi ska se över våra tillgångar, sa Robert Merton, professor vid Harvard och MIT som talade vid en konferens om hushållsekonomi i Stockholm.

Ett tema vid konferensen var de utmaningarna som kommande pensionärer står inför när befolkningen blir allt äldre och mer skuldsatta samtidigt som världsekonomin är i kris. En kombination som kan leda till press på både regeringar som hanterar pensionssystemen och på dem som vill behålla den ekonomiska standarden när de lämnar arbetslivet.

– Spara mer, arbeta mer eller ta större risker med investeringar och sparande, det är de enda alternativen enligt Merton. Finns inte möjligheten att spara genom något av de sätten så anser Robert Merton att den kommande pensionärer måste vänja sig vid tanken att få sänkt standard. 

Fråga

Mattias Dellert

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.