Den ena bussen förstördes helt.

Blodig självmordsattack i Israel

Den israeliska staden Beer Sheva skakades på tisdagen av självmordsbombare. Minst 16 människor dödades. Bombningarna ger stöd till dem som anser att bygget av den israeliska barriären är nödvändigt.

Det var i centrala Beer Sheva i södra Israel som självmordsbombarna, nästan samtidigt, utlöste sina laddningar på varsin buss, som körde helt nära varandra längs huvudgatan.

Förödelsen blev stor och förutom de dödade skadades fler än 80 personer.

Hamas har tagit på sig skulden
Den militanta palestinska Hamas-rörelsen har tagit på sig skulden för bombdåden och säger att det är en hämnd för att israelerna dödade de två främsta Hamasledarna Sheikh Ahmed Yassin och Abdel Aziz Rantissi i våras.

De båda självmordsbombarna sägs ha tagit sig till Beer Sheva från det närbelägna Hebronområdet på Västbanken.

I det här området har israelerna ännu inte hunnit bygga den planerade barriär som skall skydda mot palestinska självmordsbombare.

Antalet självmordsbombningar har minskat i Israel sedan barriärbygget inleddes och israelerna anser att det är barriärens förtjänst.

Bortsett från några incidenter vid gränsposteringar har palestinska självmordsbombare inte lyckats döda inne i Israel sedan mitten av mars.

Används i debatten
Att tisdagens självmordsbombare kommer från ett barriärfritt område kommer säkert att användas av Israel som ett bevis för att barriärbygget måste fortsätta.

Attentatet i Beer Sheva kan också försvåra för premiärminister Ariel Sharon att driva igenom sin plan att evakuera alla judiska bosättare på Gazaremsan och ett mindre antal från Västbanken.

Motståndarna till evakueringen kan nu få starkare gehör sina åsikter att ett uttåg ur bosättningarna är att belöna palestinska terrorister.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".