Hockeyproffs tjänar mer än börs-vd

Genomsnittslönen för spelarna i Sveriges trupp i World Cup i ishockey är över 20 miljoner per år, högre än de stora börsbolagens vd:ar, visar Ekots undersökning.

– De är bara bra. Hockeyspelarna kämpar mer än vad börsgrejs gör, säger Simone Brenemark Molvidsson. 

Så de är värda det?

– Absolut.

När World Cup drog igång på tisdagen för svensk del fanns de gott om miljonärer i Globen. Men de var inte från VIP läktaren de med bäst lön såg hockeyn, utan från isen.

Ekots undersökning visar att inte någon av de största svenska börsbolagens verksställande direktörer ens kommer upp i World Cup-truppens medellön som är över 20 miljoner kronor om året.

Till exempel har Ericssons Carl-Henric Svanberg och Volvos Leif Johansson runt 15 miljoner i lön.

Ann-Charlotte Sigge i Stockholm tycker att lönerna för både hockeyproffs och vd:ar är orimliga.

– De är inte värda så mycket pengar. Ingen ska tjäna så mycket.

Ingen svensk vd en chans att platsa i hockeyproffsens förstakedja när det gäller inkomst med Peter Forsberg som tjänar 82 miljoner, Mats Sundin 67 miljoner, Markus Näslund 39 miljoner. 

Sammanlagt har Sveriges trupp i över en halv miljard i årslön. Då räknas inte reklamkontrakt och bonusar in.

Trolig NHL-strejk i höst
Ändå blir det troligen NHL-strejk i höst. Daniel Alfredsson som representerar NHL-spelarna i förhandlingarna erkänner att lönerna är höga men något lönetak som klubbägarna nu föreslår vill han inte veta av.

– Marknaden har sprungit iväg, det är vi spelare medvetna om. Därför är vi redo att förhandla om en kompromiss. Men lösningen kommer inte att innehålla ett lönetak, sa Daniel Alfredsson till Radiosporten i förra veckan.

LO:s löneutredare Ingemar Göransson tycker att hockeyproffsen förtjänar sin lön. 

– Peter Forsberg har en god egenskap som artist. Han profiterar inte på någon annan. Folk betalar för att se honom. Direktörer däremot får sin förmögenhet genom att tillförskansa sig värdet på andras arbete.

Vad kan en vd göra för att tjäna lika bra som NHL-proffsen?

– Börja åka skridskor.  

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Erik Palm
erik.palm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".