Företagsflytt inte alltid ekonomisk

Utflyttningen av svensk industriproduktion fortsätter att öka. Av de tusen största svenska verkstadsföretagen har en fjärdedel flyttat sin produktion utomlands, i de flesta fall till låglöneländer.

Samtidigt väljer många företag att ta hem sin produktion, det visar en kommande forskningsrapport.

Christian Berggren, professor i industriell organisation vid Linköpings universitet, tror att det många gånger inte alls är en särkilt bra affär att lägga ut produktion till andra länder.

– Man ser ofta bara på en faktor, arbetskraftskostnaden, och att den ser väldigt låg ut. Men ser man på helhetskostnaden för att flytta tillkommer andra kostnader som man kanske inte har med i den ursprungliga kalkylen, säger Christian Berggren.

Flytt kan bli dyr
Det kan bli dyrt är att överföra kunskap och teknik till fabriken i utlandet. Det kan också ta längre tid att få ut en ny produkt på marknaden.

Ett större avstånd mellan tillverkningen utomlands och utvecklingsavdelningen som oftast finns kvar i Sverige kan också göra det svårare att få hög kvalitet på produkterna.

Maskinparken kan utnyttjas bättre
Klaus Helmrich, vd på logistikföretaget Syncron, har varit med och gjort en studie som visar att industriproduktion i Sverige, speciellt när det gäller mer avancerade produkter, ofta kan bli lika lönsam som i låglöneländer. Men då måste företaget satsa mer på automatisering och bättre utnyttja den maskinpark man redan har.

– En maskin kanske bara snurrar i fem timmar av en åttatimmarsdag. Det är inte acceptabelt, säger Klaus Helmrich.

Chefen för Industrins utredningsinstitut, Ulf Jacobsson, är positiv till outsourcing.

Visserligen utesluter han inte att produktion i en del fall flyttas ut från Sverige helt i onödan men på det hela taget tror han att det är en lönsam affär för företagen.

– Även om man genomför omfattande automatiseringar så kan man inte tävla med priserna i lågkostnadsländer där man också har möjlighet att automatisera, säger Ulf Jacobsson.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista