Ericsson nyanställer inte trots uppgång

Omkring 700 personer har fått hyras in till Ericssons fabriker runt om i Sverige för att klara den ökade efterfrågan. Facket vill att Ericsson anställer igen men det blir inga nya jobb uppger Ericsson.

– Vår strategi nu är densamma som tidigare; när vi kommer upp i volym och ska tillverka färdigutvecklade produkter så hamnar de i så kallade lågkostnadsländer. När vi kör i gång med nya produkter gör vi det i våra egna anläggningar, säger Ericssons informationsdirektör Henry Stensson.

Forskning och utveckling i Sverige - produktion i låglöneländer, gärna av andra företag som Flextronics och Sanmina: det är Ericssons strategi. Men den har inte fungerat helt och hållet.

Strategin släpar efter
När efterfrågan på Ericssons produkter började ta fart hängde inte kontraktstillverkarna med i svängarna och resultatet blev i stället att produktionen ökade i Ericssons egna fabriker i Sverige.

Men Henry Stensson håller inte med om att det skulle vara ett bevis på att det trots allt är bättre att sköta tillverkningen i Sverige.

– Det finns alltid en framkörningsperiod. Då får man balansera mellan alla möjliga sorters medel. Det är inte önskvärt att hamna i en sådan här situation men ibland gör man det ändå. Då får man använd de metoder som står till buds.  Ett seriöst sätt är då att inte utlova fasta jobb som sedan försvinner igen.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista