Ahmed Abdullah, en sudanesisk präst i Abu Shouk-campen, i norra Darfur i Sudan. där 40 000 flyktingar bor.

"Omvärldens tryck mot Sudan bör öka"

Trycket mot Sudan bör öka, men avvakta med sanktioner. Det är utrikesminister Laila Freivalds uppfattning efter att hon talat med sin sudanesiska kollega och med egna ögon sett förhållandena för miljontals flyktingar i Darfurområdet. Ekots reporter Vincent Dahlbäck har besökt Sudan.

– Det här är ett land som har drabbats av en mänsklig katastrof. Det här människorna har flytt ifrån våldsamheter. Hals över huvud har de fått lämna sina byar, säger Laila Freivalds.

Katastrofen vilar på en lervälling. 80 000 fördrivna flyktingar klafsar omkring mellan de nödtorftigt byggda hyddorna. Varje natt öppnar sig himlen över byn Kalma i södra Darfur och avföring från latrinerna blandas med lervatten som täcker jordgolven.

De är fångar i sitt eget läger. Ingenstans att återvända och ingen vågar lämna lägret av rädsla för överfall av arabisk milis.

En vändning på väg
Ändå fick Laila Freivalds uppfattningen att Sudans regering nu börjar agera och öppna landet för hjälp från omvärlden.

– Det förefaller som man har ändrat inställning. Förut värjde man sig lite mot omvärldens krav, men nu fanns det ett erkännande av att de här kraven som ställs måste uppfyllas, man visade en öppenhet för det.

Nu kommer en omvändelse under galgen att när tidsfristen har gått ut. Tror du att det räcker med ett uttalande?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror att det är väldigt viktigt att hålla trycket uppe. Det är den känslan man får.

– När kraven från FN kom och man satte ut en tidsfrist, så insåg man att man var tvungen att ändra sin attityd och börja göra någonting. Man har börjat, men det mesta återstår att göra. Nu gäller det att trycka på så att det inte avstannar, så att man får en känsla av att världssamfundet är nöjt, säger Laila Freivalds.

Och det är viktigt att sanktionshotet verkligen vilar över Sudan tills regeringen har genomfört de utlovade krafttagen för att skydda flyktingar och att avväpna milisen.

Vincent Dahlbäck, Darfur, Sudan
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista