Amerikanskt fackförbund vill avsätta flygledning

Det amerikanska fackförbund som organiserar flygkabinpersonal har förklarat att det inte längre har något förtroende för ledningen för United Airlines, världens näst största flygbolag.

Fackförbundet tänker nu försöka få ledningen avsatt, säger Sara de la Cruz från fackförbundet AFA.

– Det är flera händelser som har fått oss att tappa förtroendet för företagets ledning, säger Sara dela Cruz till Ekot.

– United Airlines ledning har attackerat våra löner, våra förmåner och våra arbetsvillkor, nu attackerar de våra pensioner. Ändå har de inte lyckats med det som kabinpersonalen strävar efter, att rädda flygbolaget undan konkurs, säger hon.

Sänkta löner
United Airlines ansökte om skydd undan konkurs för snart två år sedan. De anställda gick då med på att drastiskt sänka sina löner för att rädda flygbolaget men nu i juli slutade United Airlines betala in pengar till personalens pensioner.

– Nu kommer facket enligt egen utsago att vidta alla åtgärder för att få ledningen avsatt. De har ingen plan för hur flygbolaget ska återhämta sig, säger Sara de la Cruz.

Begär eftergifter
Den enda de gör är att gång på gång begära eftergifter från de anställda, säger Sara de la Cruz.

Ledningen för United Airlines har än så inte kommenterat fackets utspel.

Caroline Salzinger, Washington
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".