Rebeller på väg isolera Tripoli

2:36 min

De libyska rebellerna rycker nu fram på alla fronter allt närmare den libyska huvudstaden Tripoli.

För bara några timmar sen rapporterades att anti-Kadaffistyrkor tagit kontroll över staden Garyan knappt åtta mil söder om Tripoli.

Men trots att innevånarna i huvudstaden isoleras allt mer så samlas Kadaffitrogna till massmöten för att visa sitt stöd till den sittande regimen.

Det är den statliga libyska televisionen som visar upp bilder från massmötena där människor står insvepta i grönt och viftar med bilder av Muammar Kadaffi.

Samtidigt som rebellerna på alla fronter rycker allt närmare Tripoli.

I staden Zawiyah fem mil väster om huvudstaden uppger rebeller att de är på väg att ta kontrollen över det oljeraffinaderi som delvis försörjer Tripoli med energi. Men kanske än viktigare är att rebellerna också ser ut att få kontroll över den viktiga vägen mellan den tunisiska gränsen och Tripoli.

Därmed skulle Tripoli i princip bli helt isolerat, då rebellerna efter flera dagars hårda strider med ett tjugotal döda och många skadade även ser ut att vinna kontroll över den viktiga hamn och oljestaden Brega öster om Tripoli.

I dag kommer uppgifterna om att anti-Kadaffistyrkorna, enligt nyhetsbyrån Reuters, även tagit kontroll över staden Garyan åtta mil söder om Tripoli.

Där bor det fortfarande mer än 300 000 utlänningar, mestadels gästarbetare från Filippinerna och Sri Lanka. Organisationen International Organistation for Migration uppger att de nu får allt mer förfrågningar om hjälp med att lämna Tripoli.

– Just nu har vi över 2 000 som bett om hjälp och vi vet att allt fler vill lämna stan, uppger organisationens talesman.

Organisationen undersöker nu möjligheterna att evakuera folk både land-, sjö- och luftvägen. Men det blir inte helt lätt då Kadaffitrogna försöker förhindra människor att lämna stan, då så många gästarbetare där också innebär ett hinder för rebeller och Nato att anfalla staden i stor skala.

På en begäran av Nato:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen har USA skickat två nya förarlösa flygplan för att förstärka Nato på plats i Libyen.

Rebellernas råd, NTC, har enligt tv-kanalen Al-Jazira, sagt att Kadaffiregimen ska besegras innan augusti månads utgång.

Efter de senaste dagarnas framgång så finns tecken på att det kanske börjar närma sig slutet av det sex månader långa och blodiga inbördeskriget.