Våldet fortsätter i Syrien trots presidentens löften

1:31 min

Trots påtryckningar från FN-chefen Ban Ki-moon har Syriens militära operationer fortsatt. Imorse försäkrade president Bashar al-Assad till Ban Ki-moon att styrkorna har dragit sig tillbaka och att de militära operationerna mot demonstranterna har "upphört". Men enligt aktivister har våldet fortsatt.

Enligt aktivister i Syrien är marktrupper, krypskyttar och krigsfartyg fortfarande kvar i flera städer. Säkerhetsstyrkor har stormat civilas hem och butiker i huvudstaden Damaskus och i staden Homs ska 10 demonstranter ha dödats och flera gripits, enligt en syrisk människorättsgrupp.

Hittills har cirka 2 000 människor dödats och tiotusentals gripits sedan upproret startade i mars.

Orsaken till att säkerhetsstyrkorna har dragit sig tillbaka från några städer är att Syriens armé har till uppgift att garantera säkerhet och balans i landet. Nu har säkerheten någorlunda återställts, säger Syriens ambassadör Milad Atieh här i Sverige. 

– Den syriska armén, som vilken annan armé som helst, har i uppgift att återställa säkerhet och stabilitet i landet när det finns ett säkerhetsproblem, säger han. 

Enligt Milad Atieh är siffran 2000 civila döda i Syrien kraftigt överdriven och vilseledande. Inga civila har dödats i Syrien, säger han. Enligt honom är det beväpnade upprorsmakare som hävdar att säkerhetsstyrkorna har dödat civila. Har militären dödat någon så har det varit ett svar på det våld som har riktats mot militären från beväpnade grupper, säger Milad Atieh. 

– Vissa av dem dödades kanske av arméns eld, men det är varje armés rättighet att slå tillbaka när den hotas.

"Assad är inte att lita på"

#text=4651481#har sagt till FN-chefen Ban Ki-Moon att militär och polis inte längre angriper oppositionen - men det går inte att lita på. Det menar Leif Stenberg, som är docent i islamologi och chef för centrum för Mellanösternstudier och Syrienexpert vid Lunds universitet.

Agneta Ramberg, Sveriges Radios utrikeskommentator säger att man inte ska lita så mycket på det som Bashir al-Assad säger.

Negar Josephi

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.