Tv-bilder från ryska NTV.

Spänt i Moskva efter nytt terrordåd

Tre terrordåd med över 100 dödade under en vecka. Det senaste utanför tunnelbanan på tisdagskvällen utfördes liksom de två flygkrascherna av kvinnliga självmordsbombare, enligt den ryska säkerhetstjänsten.

På onsdagen öppnar de ryska skolorna igen med förstärkt säkerhet över hela huvudstaden.

Moskvas borgmästare Jurij Lusjkov förklarade sent på tisdagskvällen att sprängladdningen var på nära 100 kilo och packad med metalldelar.

En shahidka – en kvinnlig självmordbombare utlöste sprängladdningen som dödade minst tio människor i rusningstid utanför tunnelbanestationen Risjkaja. Ett 40-tal skadade finns på sjukhus.

Moskva på helspänn
Men det kunde ha blivit ännu värre. Kvinnan ska ha varit på väg in i tunnelbanan när hon såg polis kontrollera id-handlingar och backade tillbaka några meter. Sedan utlöstes sprängladdningen. Två bilar fattade eld och svårt skadade människor låg utspridda på asfalten.

Chockade människor berättade fasansfulla historier om kroppsdelar som flög genom luften och spreds över platsen.

I Moskva är nervositeten stor efter förra veckans dubbla flygkrascher då 90 människor dödades. Flygkrascher som också ska ha utförts av namngivna tjetjenska shahidkas – alltså självmordsbombare.

Ökad säkerhet
Säkerheten var skärpt också inför onsdagens skolstart.

Den första september firas normalt med pompa och ståt. Föräldrar och barn kommer med blommor till skolorna. Men tisdagskvällens terrordåd vid en av huvudlederna i centrala Moskva mellan tunnelbanestationen Risjkaja och en affärsgalleria, lägger sordin på glädjen.

Militär och hundar söker genom skolorna efter eventuella bomber och alla pendlare kontrolleras extra hårt.

Många Moskvabor frågar sig nu när nästa dåd kommer. Med tre terrordåd på en vecka är frågan inte obefogad.

Enligt den ryska säkerhetstjänsten krävde tisdagens attentat minst 10 dödsoffer.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista