Första dagens på jobbet för Folksams nye VD - med en årslön på 3,7 miljoner

I dag gör den tidigare socialdemokratiske näringsministern Anders Sundström sin första dag, som ny VD för Folksam. Redan innan han tog över rodret för försäkringsjätten, fick han kritik för den höga VD-lönen - och för att han satt på flera stolar samtidigt. Anders Sundström medger att lönen på nästan fyra miljoner om året är hög.

Min lön är långt mycket bättre än den våra kunder har. Så det är en väldigt bra lön. Så ser verkligheten ut. Jag tycker inte vi i Folksam ska vara löneledande, men vi ska ha konkurrenskraftiga löner och ligga i nivå med dom andra men inte sticka ut.

Ja, Anders Sundström får en lön på 3,7 miljoner kronor om året. Och lönelyftet på drygt en miljon kronor, i jämförelse med den gamle VD:n, har väckt debatt. Men kritiken tillbakavisas av både Anders Sundström och styrelsen. De säger att skillnaden beror på att han får lägre pensionsersättningar än den tidigare VD:n.

Anders Sundström avgår även, som ordförande i statliga digital-tv-kommissionen, för att undvika dubbla roller. Som ordförande i kommissionen, hade han makt och besluta över frågor, som påverkade Folksams konkurrent Skandia och bolaget Boxer. Han lägger dessutom politiken på hyllan och lämnar socialdemokraternas verkställande utskott. Men han hoppas att just hans politiska kunskaper ska komma till nytta, eftersom han saknar tidigare erfarenhet av försäkringsbranschen. 

                                                           Robert Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".