Nedåt på Wall Street

New York-börsen föll på bred front på torsdagen i linje med Europa- och Asienbörserna. Oro för USA-konjunkturen och för att skuldkrisen i eurozonen ska spridas till andra delar av världen bidrog till nedgången.

Dow Jones industriindex hade vid stängning gått ner 3,7 procent till 10 990,6. Nasdaqs kompositindex föll 5,2 procent till 2 380,4.

Ett sämre Philly-index — ett mått på fabriksaktiviteten i industitäta Philadelphia-området — hörde till floden av statistik som sänkte börshumöret. Nedgången är ännu ett tecken på att USA-konjunkturen står och stampar.

Bakslag för husförsäljningen, tecken på stigande arbetslöshet och oro för att skuldkrisen i eurozonen ska spridas till USA, spädde på investerarnas nervositet.

Finanssektorn tillhörde dagens förlorare. Bankjätten Citigroup föll 6,3 procent och Morgan Stanley gick ner 4,5 procent.

Handeln i datorjätten Hewlett Packard stoppades sedan bolaget bekräftat medieuppgifter om att det för samtal om ett möjligt bud på det brittiska mjukvaruföretaget Autonomy.

Wall Street Journal rapporterade, med hänvisning till källor inom HP, att ett potentiellt köp kan landa på 10 miljarder dollar.

HP, som rapporterade stigande kvartalsvinst och försäljning på torsdagen, överväger även att knoppa av pc-verksamheten. Aktien sjönk 6,0 procent.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista