Finland får grekiska pengar som säkerhet. Finska finansministern Jutta Urpilainen skriver under avtalet. Foto: Georges Gobet/Scanpix.

Fler länder kräver grekiska pengar i säkerhet

1:25 min

Det har blivit bråk kring euroländernas stödpengar till Grekland. Allt fler euroländer kräver grekiska pengar i säkerhet för att släppa till stödpengar till det svårt skuldsatta landet.

Finland var först med att kräva grekiska pengar i säkerhet och finansminister Jutta Urpilainen är nöjd med avtalet.

– Jag tycker att arrangemanget mellan Grekland och Finland är bra. Vi måste vara nöjda med det och det är också något som vi kan gå vidare med, sa Urpilainen i finländsk tv.

Men sedan avtalet blivit känt så har även andra euroländer krävt grekiska pengar i säkerhet för att gå i borgen, vilket i sig kan hota det mödosamt ihopsydda stödpaketet.

Det grek-finländska avtalet går ut på att Grekland deponerar en summa pengar på ett konto som finländska staten förvaltar, mot att Finland går i borgen för pengar till Grekland ur den europeiska stödfonden.

Hur stor den grekiska summan på det finländska kontot ska vara är inte offentligt, men tanken är att summan och dess räntor ska på sikt täcka lånesumman som motsvarar Finlands borgen.

Nu kräver åtminstone även Österrike, Nederländerna och Slovakien grekiska pengar i säkerhet för sina borgensåtaganden, vilket naturligtvis kan bli ytterligare en påfrestning för de grekiska finanserna.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att finansiella experter inom eurozonen under veckan sitter i möten för att diskutera detaljer kring stödpaketet, inklusive garantin till Finland, men att mötet främst handlar om tekniska lösningar snarare än att fatta beslut om inriktningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista