Gårdagens ras triggade fall på Asienbörser

1:38 min

När de asiatiska börserna stängde efter dagens handel var det än en gång idel röda siffror. Ändå finns det flera finansexperter som menar att de kraftiga börsfallen är ofarliga för de asiatiska ekonomierna i ett längre perspektiv.

Tokyobörsen föll med 2,5 procent, Sydkorea stängde på drygt minus 6,2 procent och i Hongkong föll börsen med nästan 2,9 procent.

Finansanalytikerna här i Asien räknar inte med att de asiatiska tillväxtekonomierna ska spåra ur, eller på lång sikt skadas nämnvärt av den pågående finanskrisen. Anledningen är att de flesta av de asiatiska tillväxtekonomierna, som Kina, Indonesien, Thailand och Vietnam, har en stark tillväxt. 

– Det har varit en global katastrof för aktiemarknaderna under de senaste veckorna, säger Linus Yip, som är strateg på First Shanghai Securities i Hong Kong. 

– I Kina beräknas tillväxten mattas av men fortfarande ligga på omkring 9 procent, så jag tycker inte att det är så dåligt i Asien som på andra håll i världen. Den senaste tidens förluster kommer att bli kortlivade, och de är förluster som har orsakats på grund av kraschen på den amerikanska marknaden. 

Kina står inte inför några stora ekonomiska problem och vicepresident Xi Jinping har uppmuntrat investerare att lita mer på marknaden. Han sa idag att Kina ger sitt stöd till Washington och att man litar på att man där kommer att reda ut situationen. Den optimistiska tonen från Xi Jinping, som väntas bli Kinas nästa president, är i skarp kontrast till den senaste tidens kraftiga kritik från kinesiska staltiga medier mot USA:s sätt att sköta sin ekonomi. 

– Den amerikanska ekonomin är mycket slitstark och har en stark kapacitet för självläkning, sa Xi, som talade till  amerikanska och kinesiska företagsledare vid ett rundabordssamtal i dag. 

Också USA:s vicepresident Joe Biden, som är på ett besök i Kina, medverkade. 

Den kinesiske vicepresidentens uttalanden var de första kommentarerna från en hög kinesisk ledare på tillståndet i den amerikanska ekonomin sedan USA fick sin kreditvärdighet nedgraderad av institutet Standard and Poors.