Fackförbund manar till flygbojkott

På onsdagen möts de passagerare som flyger med Ryanair av en facklig kampanj mot personalens arbetsvillkor. På flygplatsen  i Skavsta står HTF:s vice ordförande Bengt Olsson.

– Den stora bristen är att man inte vill teckna kollektivavtal, alltså ge de anställda drägliga arbetsvillkor. Istället flyger man på irländska minimiregler, säger Bengt Olsson.

Enligt HTF är villkoren för Ryanairs personal stränga, tolv timmars arbetsdag sex dagar i veckan, 20 semesterdagar per år och högst fyra sjukdagar per år för att inte hotas av uppsägning, är några exempel.

Nu uppmanar HTF resenärerna att bojkotta Ryanair för att driva fram bättre villkor för personalen.

Uppmärksammade arbetsförhållanden
Arbetsförhållandena inom flygbolaget uppmärksammades senast för några veckor sedan. Då sa Ryanairs personalchef Eddie Wilson att Ryanair inte konkurrerar med att låta anställda jobba längre än andra bolag och till lägre löner.

HTF har en annan uppfattning.

– Det är ju uppenbart alldeles felaktigt, för om man tittar på de villkor som finns idag så kan man, jag säger inte att man gör det, men möjligheterna finns att jobba upp till 64 timmar i veckan. Det bryter mot svensk arbetslagstiftning. Man har 20 dagars semester och det bryter mot svensk semesterlagstiftning och så vidare, säger Bengt Olsson.

Andra utländska flygbolag som trafikerar Sverige har väl inte heller svenska avtal?

– Nej, men de har förhoppningsvis avtal i sitt land. Ryanair är det enda flygbolaget med bas och anställda i Sverige som inte har något kollektivavtal.

Vad skulle det betyda för biljettpriset om det var så att de tecknade ett avtal?

– Vi har gjort en uträkning som  bygger på Ryanairs siffror, priser och lönekostnader. För femton kronor per biljett så skulle de anställda få villkor som de övriga i branschen, med pensionsförsäkring och en arbetsskadeförsäkring som man inte har idag.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".