Foto: Richard Robinson/Scanpix.

Fortsatt fall på Stockholmsbörsen

1:07 min

Raset på Stockholmsbörsen fortsätter. I går föll börsen över 6 procent, vilket är det största fallet sedan november 2008. I dag, strax före halv tre, ligger index på minus 1,8 procent.

– Det marknaden fokuserar på är vart konjunkturen tar vägen, kanske inte bara 2012 utan också framöver. Vi har ju stora problem med skulder såväl i USA som Europa, som man nu tydligare ser måste bantas ned, säger Anders Bruzelius, analyschef hos Swedbank.

Redan under den första handelstimmen backade Stockholmsbörsen med cirka 4 procent. Börsen följer alltså de amerikanska börserna som backade under gårdagskvällen, liksom morgonens utveckling i Asien, där börserna i Tokyo, Shanghai och Hong Kong stängde på minussiffror.  

Stockholm återhämtade sig något under den andra handelstimmen och index pendlade mellan minus 2,5 och minus 3 procent. Närmare lunch återhämtade sig börsen ytterligare, men i stort sett samtliga av börsens företag backar.

Som anledningar till dagens börsfall nämns oron för utvecklingen inom världskonjunkturen. I går kom nya siffror som visade att USA kan vara på väg mot en recession, och i Europa är det avsaknaden av lösningar på skuldkrisen i euroområdet som skrämmer handlarna.

– De väldiga börsrörelserna inger ett visst bekymmer. Vi har haft samtal med börschefen om att de måste följa detta noga och se till så att det inte är börsens funktionssätt i sig som bidrar till att skapa ytterligare svängningar. Och det är jag övertygad om att de följer upp väldigt noga, säger finansminister Anders Borg till TT.

– Den dimension som tillkommit de senaste dagarna är att det stora prisfallet på banker i Sydeuropa har tilltagit och det återspeglar att det finns en riskbedömning som är kopplad till sydeuropeiska banker och det ger en stressituation, fortsätter han.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista