Beslut om isolering för Breivik

Anders Behring Breivik ska sitta isolerad i häkte i ytterligare fyra veckor, beslutade Oslo tingsrätt enligt NTB på fredagen.

Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar.

Strax före förhandlingen bekräftade Breiviks advokat Geir Lippestad att hans klient kommer att begära att få slippa isoleringen.

– Han ska berätta hur han har det och hur han mår av isoleringen, sade Lippestad till journalisterna enligt TT:s utsände.

Enligt advokaten är Breivik medveten om att cirka 500 anhöriga till offren på Utöya samtidigt på fredagen får besöka ön för första gången efter massakern den 22 juli.

Han sade att Breivik uppträtt lugnt och han i dag kom i mörka kläder. Fortfarande vidhåller terroristen att det var hemska handlingar men nödvändiga.

– Han har inte ändrat sig, sade Lippestad.

I regeringskvarteret, ett stenkast bort från tingsrätten, är spåren ännu en månad efter bombdådet mycket tydliga.

Ett otal träskivor sitter i fönster som fick sina rutor utblåsta. I staketen som spärrar av området har folk stuckit blommor, och nyfikna turister och andra kommer i en jämn ström.

Ännu mer blommor finns runt Domkyrkan. De första jättelika blomsterhaven är bortforslade, men folk fyller ständigt på.

Familjen Bekkedal från Oslo har inte haft möjlighet att komma tidigare.

– Vi vill visa att vi bryr oss, säger Tom Bekkedal medan hustrun Anita och dottern Elle, 3 år, sätter ner tre rosor mot kyrkväggen.

Hur tycker ni att Norge har klarat sig, nu en månad efter attentaten?

– Norge har gjort allting rätt. Visst kan man ställa frågor om hur lång tid polisen tog på sig, men det är lätt att vara efterklok.

Anita Bekkedal fyller i:

– Jag visste inte att Norge hade en sådan bra beredskap. Vi är mycket stolta och imponerade över hur alla har agerat.

TT