Europabörserna faller i brist på goda nyheter

1:03 min

Det är neråt på alla större börser Europa även i dag. Egentligen handlar det kanske inte så mycket om några nya illvarslande uppgifter i ekonomin, utan snarare bristen på goda nyheter. 

London, Paris, Madrid, Milano – alla går ned. Frankfurtbörsen, som igår föll 5 procent är nu nere på samma nivå som vid finanskrisen 2009.

Tyska tv-kanalen ARD:s kommentator på Frankfurtbörsen säger att psykologi spelar in nu, men inte bara. Det finns fog för oron på börsgolvet också. 

– Skuldproblemen i både Europa och i USA, och tvivlet på att politikerna ska klara av att lösa de utmaningar som det här innebär spelar in, liksom statistik under de senaste dagarna som visar på den allt svagare konjunkturen, säger börskommentatorn Ellen Frauenknecht. 

Ekots ekonomireporter Christer Hillbom konstaterar att det finns ett missnöje i de andra euroländerna utanför Tyskland och Frankrike, sedan Merkels och Sarkozys möte tidigare i veckan.

– Från Polen har vi sett klagomål om att man inte tycker att det duger att ses två gånger om året och resonera om ekonomin, det betecknas som ett kafferep, och det hjälper inte. Det man behöver är att få ordning och reda på statsfinanserna, men man saknar de beskeden från politiska ledare inom eurozonen.

Allt fler tar nu sin tillflykt till guldet, som gång på gång noterar allt mer svindlande rekordnivåer, liksom till den stabila schweizerfrancen.