Med tanke på det ekonomiska läget säger Göran Hägglund nu nej till sänkt restaurangmoms. Fotomontage: Sveriges Radio/Scanpix.

Hägglund säger nej till sänkt restaurangmoms

Skattesänkningar för pensionärer går före
0:57 min

Kristdemokraternas ledare, Göran Hägglund, säger nej till sänkt restaurangmoms i det läge som råder nu.

Kristdemokraterna tar nu strid i budgetförhandlingarna med de andra partierna i regeringen. Kristdemokraterna vill sänka pensionärsskatten om det finns ekonomiskt utrymme i budgeten. Halverad restaurangmoms som också är ett vallöfte kommer längre ner i prioritering

– När det gäller frågan om krogmomsen har vi varit överens om att sänka den men om vi ska rangordna så om det finns ett utrymme för skattesänkningar så är det klart att för vår del går skattesänkningar för pensionärer före sänkningar av restaurangmomsen, säger Göran Hägglund.

Det var i tisdags som Moderaterna och statsminister Fredrik Reinfeldt förklarade att flera vallöften om skattesänkningar, bland annat en sänkning av pensionärernas skatter måste skjutas upp på grund av den ekonomiska oron.

Budgetförhandlingarna inom regeringen pågår för fullt och Göran Hägglund markerar nu vad hans parti kan gå med på.

– Första prioritet är ekonomiskt ansvarstagande, finns det ett ekonomiskt utrymme så ska vi genomföra de förbättringar som vi aviserat om i sjukförsäkringen, förbättringar i bostadsbidragen och skattesänkningar för pensionärer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".