Minst 30 ihjälskjutna i Syrien

1:46 min

I Syrien dödades minst 30 demonstranter dödats av regimstyrkor på flera platser i landet på fredagen. Detta trots att syriske presidenten på torsdagen lovade att de militära operationerna i landet var avslutade.

Efter fredagsbönen gick syrier i olika städer åter ut på gatorna för att protestera och kräva presidentens avgång.

I Daraa i södra Syrien sköts flera personer ihjäl, enligt lokala källor, det var just i Daraa som protesterna mot den syriska regimen började för fem månader sen. Aktivister som talat med nyhetsbyrån Reuters berättar att säkerhetsstyrkor sköt mot demonstranterna. Också i andra syriska städer ska människor ha dödats och skadats.

Samtidigt ska Syriens president Assad ha sagt till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon att alla militära operationer mot det egna folket har stoppats.

Det internationella trycket ökar nu på Bashar al-Assad, både USA och EU har krävt att han ska avgå, flera länder begär också att FN:s säkerhetsråd ska sätta större press och införa sanktioner mot Syrien.

Men rådet är splittrat, Kina och Ryssland har under flera månader motsatt sig hårdare krav på den syriska regimen. Den statliga syriska nyhetsbyrån Sana rapporterar att den syriske FN-representanten Bashar al-Jafari anklagar länder i säkerhetsrådet för att använda illegitima strategier mot Syrien. Samtidigt hyllar al-Jafari det han kallar de visa länderna i rådet. Den syriske FN-representanten säger också att FN:s säkerhetsråd inte bör förlita sig på youtube-klipp, och videos för att få en bild av det som händer i landet.

Det är svårt att få oberoende information från Syrien, eftersom medier inte har tillåtits att rapportera fritt.