Oron för skuldkrisen gör marknaden osäker

1:06 min

Börserna världen över har fortsatt att falla. Stockholmsbörsen stängde på minus 1,9 procent. Det är fortfarande oron för skuldkrisen i Europa som gör marknaden osäker, menar Stockholmsbörsens VD.

– Det är två frågor som ligger i fokus, dels den globala ekonomiska tillväxten och dels utvecklingen i de offentliga finanserna, säger Jens Henriksson, vd för Stockholmsbörsen Nasdaq OMX.

Han menar att det fortfarande är skuldkrisen i Europa som gör marknaden osäker.

I morse och förmiddags fortsatte börserna både i Sverige och övriga Europa att falla efter de kraftiga fallen i USA i går kväll.

Stockholmsbörsen låg på förmiddan på omkring minus 3 procent. Bankaktier och aktier i konjunkturkänsliga branscher, som till exempel verkstadsindustrin, tillhörde dem som fallit mest.

Men under eftermiddagen återhämtade sig marknaden, framför allt efter att USA-börserna öppnade och bara visade små rörelser neråt.

Det är alltså framför oron för skuldkrisen i Eurozonen och oron för hur det ska för den amerikanska ekonomin som ligger bakom svängningarna.

Samtidigt som många investerare flyr aktier söker sig många till tryggare papper, som guld.

I dag gick guldpriset upp till nya rekordnivåer, för första gången någonsin var det över 1 850 dollar per uns.

På fredagseftermiddagen stängde Stockholmsbörsen med OMXS-index ner 1,9 procent till 277,7. Det är den lägsta nivån sedan hösten 2009.

Londonbörsen stängde idag på minus 1 procent och Frankfurt minus 2,2.

Adam Öhman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.