Situationen kan förvärras i Darfur

Trots de enorma insatserna från omvärlden, så kommer flyktingkatastrofen i Darfur i Sudan att förvärras under kommande år. Då kommer dubbelt så många människor att vara direkt beroende av nödhjälp.

Regnet håller på att dra bort från norra Darfur och lämnar en lugn och öde landsbygd. Lugnet ligger över ödelagda byar, förstörda brunnar och avsaknaden av människor.

Striderna följer regnet söderut och människorna flyr till, först och främst trygghet och säkerhet, till flyktingläger som växer explosionsartat. Där väntar också mat och vatten.

En tredjedels ranson
Ransonerna blir knappare; lägren har femdubblats på lika många veckor, och läger tänkta för 20 000 flyktingar samlar nu närmare 100 000. Jättelika hyddstäder, som är helt beroende av nödhjälp. Mat och vattenransonerna har skurits ner till en tredjedel, för att det skall räcka till alla.

Just nu räknar FN att man tvingas försörja 1,2 miljoner människor. Trots att striderna på de flesta håll upphört, så växer den siffran till mer än 2 miljoner nästa år, tror samordnaren för FN:s matprogram Gerhard van Dijk.

– Inga skördar väntar på flyktingarna, och ännu har knappt några vågat återvända till sina hembyar, trots regeringens försäkringar om beskydd, säger han.

De som litat till löftena har bittert fått erfara nya överfall, nya våldtäkter och ny otrygghet. Så människorna håller sig i den relativa tryggheten som ett lerigt flyktingläger utgör.

Kidnappade hjälparbetare
Även hjälporganisationer tvivlar på regeringens vilja och förmåga att skapa fred i Darfur. Varje dag rapporteras nya attacker mot hjälpsändningar. Idag blev fem hjälparbetare frigivna av kidnappare efter fyra dagars fångenskap.

Kartorna på väggarna är fullt av överkryssade vägar som antingen är oframkomliga eller för farliga. Nya kryss tillkommer ständigt, där nya strider och skövlingar blossar upp.

Darfur är långt ifrån en plats att planera sin framtid för.

Vincent Dahlbäck
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".